Brutális számokon látszik a lengyel abortusztörvény negatív hatása

Tüntetõk tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Wroclawban 2020. november 2-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nõk csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erõszak áldozataiként vagy vérfertõzõ viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. MTI/PAP/EPA/Maciej Kulczynski
not image

Nagy Noel

2021. október 22. - 10:51

Lengyelországban rendkívül szigorú abortusztörvényt vezettek be a közelmúltban, amely jóformán lehetetlenné teszi a nemkívánatos terhességek megszakítását.

Az Abortusz Határok Nélkül (AWB) nevű szervezet beszámolója szerint legalább 34 ezer lengyel nő választotta a külföldön vagy illegálisan elvégzett abortuszokat, amióta egy éve bevezettek a heves indulatokat kiváltó abortusztörvényt – írja a The Guardian.

Az AWB szerint azonban a saját adataik valószínűleg messze nem felelnek meg a valóságnak, ennél sokkal több illegális vagy külföldi abortuszt végezhetnek lenyel nőkön. NGO-k becslései szerint 80 és 200 ezer fő között volt azoknak a száma, akik még a korábbi abortusztörvény alapján mentek terhességmegszakításra illegálisan egyetlen év alatt.

Napra pontosan egy éve tavaly, október 22-én a Lengyel Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenesnek tekinthető, ha az édesanya azért akarja elvetetni a gyermekét, mert van valami súlyos (főként testi) fogyatékossága, ami terhesség alatt kimutatható.

Ez számos országban, köztük Magyarországon is engedélyezett, hogy a terhesség egy bizonyos hetéig lehetővé teszik a törvények, hogy a gyermek kimutatható fogyatékossága miatt a szülők elvetessék a gyermeket. A lengyel alkotmánybíróság erre mondta rá, hogy alkotmányellenes.

A lengyel abortusztörvény szerint ezért csak abban az esetben lehet a gyermeket elvetetni, amennyiben nemi erőszak miatt alakul ki terhesség, vérfertőzés miatt lesz valaki terhes, vagy az édesanya egészségét veszélyezteti a terhesség.

Ennek hatására azonban az egekbe szökhetett az illegális abortuszok száma, az AWB többek között Angliába, Belgiumba, Csehországba, Németországba és Spanyolországba juttattak el a terhességüket megszakítani kívánó nőket.

A lengyeléhez hasonló szigorú abortusztörvények egyik nagy hátránya, hogy mindig megemelkedik az illegális abortuszok száma. Törvénytelen jellege miatt ezek ellenőrizetlenek, ezért a terhes nő élete és egészsége mindig fokozottabb veszélyben van.

Ehhez hasonló törvényekkel egyetlen ország sem fogja elérni, hogy a számok csökkenjenek, csak egyszerűen átkerülnek a bűnös térbe. Ez pedig lehetőséget teremt olyan további sötét dolgoknak, mint a magzatokkal való kereskedelem, ami egy valós bűnözői iparág.