Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,27 Ft
Euró
385,44 Ft
Font
449,32 Ft
Bitcoin
65,840 $

Meglepő állítás: koronavírus-felhőket alakíthat ki a vécéöblítés

Óvatosan kell eljárnunk minden egyes illemhelyre tett látogatásunk során, a kutatók ugyanis bebizonyították, hogy az öblítéssel könnyedén terjeszthetjük a vírust.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Óvatosan kell eljárnunk minden egyes illemhelyre tett látogatásunk során, a kutatók ugyanis bebizonyították, hogy az öblítéssel könnyedén terjeszthetjük a vírust.

A legújabb fizikai modell alapján olyan aeroszol felhők keletkezhetnek a vécécsésze körül, amelyek elegendően nagyok és hosszan tartóak ahhoz, hogy megfertőzzék az embereket. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

A Sars-CoV-2 cseppecskékkel terjedhet egyik emberről a másikra, ami azt jelenti, hogy a tüsszentés vagy köhögés után visszamaradt apró részecskéket nagyon hamar elkaphatjuk akár a megérintett tárgyak felszínéről is.

Egyelőre még nem tudjuk pontosan, hogy ürülék által is fennmaradhat-e a kórokozó fertőzőképessége, azonban a gyomorban és a belekben egyaránt fellelhető ACE2 receptorok jelenléte – melyek elősegíthetik a koronavíruson található tüskefehérjék behatolását – arra utalhat, potenciálisan fekáliával szintén terjeszthető a vírus.

Egyenes úton azonban szinte kizárt, hogy vécén trónolva pusztán az ülőkén lappangó székletdarabok által kapjuk el a COVID-19 betegséget.

Kutatók nemrég leszimulálták a vécében lévő víz és levegő áramlásának folyamatát, amely után kimutatták, hogy fertőzésre alkalmas cseppecskékkel teli felhők tucatjai jöttek létre. Kétfajta kísérletet állítottak össze: az egyikben egy egyoldali bemenetű, a másikban egy kétoldali bemenetű tartállyal rendelkező vécét analizáltak.

Az egyoldali bemenetű vécé esetében kiderült, hogy öblítés után majdnem 1 méter magasságba lövellhetnek a részecskék, melyek nagyjából egy percig a levegőben tartózkodhatnak, a kétoldali bemenetű vécénél az ülésmagasság fölé pedig a cseppecskék mintegy 60%-a került.

A felhők keletkezése nem új keletű dolog, mivel az úgynevezett „vécécsóva” jelenségnek köszönhetően 145 ezer cseppecske kerülhet a levegőbe használat után.

A legjobb védekezés az esetleges fertőzések elkerülése végett az, ha öblítés előtt egyszerűen lehajtjuk a vécédeszkát, ezáltal könnyedén megelőzhetjük a további kellemetlenségeket.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/illegalis-rave-party-miatt-szegte-meg-tobb-ezer-angol-a-karanten-szabalyokat/

Vitézy Dávid keményen üzent: Karácsony Gergely megfutamodott

Vitézy Dávid, úgy érzi, Karácsony Gergely megfutamodott az ATV főpolgármester-jelölti vitájától szerdán.