Kizárólag a koronavírus-vakcinával beoltott lakosokat evakuálják a tűzhányó lávafolyama elől

Kingstown, 2021. április 10. Sétahajó áll a kikötőben, hogy kimenekítse a lakókat Kingstownból, miután kitört a La Soufriére vulkán a karib-tengeri Saint Vincent szigetén 2021. április 9-én. MTI/AP/Orvil Samuel
not image

Kulcsár Péter

2021.április.13 - 20:18

Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken hétfőn tört ki az ország legnagyobb vulkánja, a La Soufriére, a hatóságok azonban egyelőre csak azokat a lakosokat menekítik ki, akik már átestek a covid elleni vakcinán.

Sosem mértek még akkora geológiai és szeizmológiai aktivitást a Karib-térségben található Saint Vincenten, mint hétfőn, ezért elhatározták, hogy evakuálják a helyi lakosságot, még mielőtt nagyobb tragédia történne.

Az Independent hírportál információi szerint több mint 16 ezer embert szállítottak el a közeli Saint Luciába, azonban voltak, akik elutasították a katasztrófavédelem munkatársainak segítségét, valamint hátrahagyták azokat is, akik nem tudták igazolni, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát.

Saint Vincent miniszterelnöke, Ralph Gonsalves elmondta, az egészségügyi tárca alkalmazottjai mindenkit ellenőrizni fognak, még mielőtt felszállnak azokra a hajókra, amelyekkel a környékbeli szigetekre szállíthatják a bajbajutottakat.

Ahelyett, hogy az oltatlanokat is megsegítenék, először egy oltóközpontba vezénylik, így kizárólag akkor kerülhetnek fel a szóban forgó hajókra, ha átestek a kötelező jellegű vakcinán.

Mindeközben az egyik magánkézben lévő vállalat bejelentette, nem feltétlenül szükséges vakcinációval igazolniuk védettségüket a lakosoknak, elég az is, ha negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Egyelőre nem tudni, milyen következményei lehetnek a vulkánkitörésnek, geológusok szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a régió történetének leghatalmasabb erupciójának lehetünk hamarosan szemtanúi, ezért is lenne égetően fontos mindenkit azonnal kimenekíteni.