Kitilthatják a Szuperligában játszó játékosokat az Európa- és Világbajnokságokról

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke (b) és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a Puskás Aréna nyitóünnepségén 2019. november 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.19 - 15:57

Alekszander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke élesen elítélte az Európai Szuperliga elindításáról szóló bejelentést, mondván, az új sorozatban való részvétel súlyos következményekkel járhat.

Előzmény:

  • 12 európai klub tegnap jelentette be, hogy saját versenysorozatot indítanak Európai Szuperliga néven.
  • A nemzetközi szövetségek erre reagálva súlyos szankciókat helyeztek kilátásba.
  • Az alapító klubok levélben hívták tárgyalásra a FIFA és az UEFA vezetőit.

A Sky Sports számolt be róla, hogy megszólalt az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin az Európai Szuperliga ügyében, élesen bírálva az annak elindításáról szóló tegnapi bejelentést.

„Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire ellenzi az UEFA és a futball világa ezt a szégyenletes, önző tervezetet, amit csak a kapzsiság hajt. Nonszensz. Ezzel az összes focirajongó és a társadalom arcába köptek. Nem fogjuk hagyni, hogy ezt elvegyék tőlünk.”

Ceferin emellett elmondta, „a lehető leghamarabb” el kell tiltani ezen klubok játékosait az UEFA versenysorozataitól. Hogy ez már a nyári Európa-bajnokságon lehetséges lenne-e, arról így nyilatkozott:

„Továbbra is a helyzet felmérése zajlik a jogi csapatunk által, így erre még kicsit korai válaszolni. Amilyen büntetést lehet, azt be fogunk vetni és amint lehet, be fogjuk jelenteni. Szerintem a játékosokat az összes versenyünktől el kellene tiltani.”

Megtartható-e a Bajnokok Ligája a 12 klub nélkül? „Természetesen. Európában rengeteg jó csapat van. Velük, vagy nélkülük, de folytatni fogjuk.”

Ceferin emellett élesen bírálta a Manchester United alelnökét, Ed Woodwardot, aki hétfőn lemondott UEFA-nál lemondott pozíciójáról: „24 évig dolgoztam büntetőeljárásokon ügyvédként, de ilyen embereket még nem láttam.”

„Kezdem Ed Woodwarddal. Múlt csütörtökön hívott fel, hogy nagyon elégedett a BL reformjaival és teljes mellszélességgel támogatja őket. Miközben nyilvánvalóan már aláírt valami mást. Azonban Andrea Agnelli a legnagyobb csalódás az összes közül. Nem láttam még embert annyit hazudni, mint őt. Hihetetlen.”