Megállapodtak a sztárklubok az Európai Szuperligában, rövidesen jöhet a bejelentés

Kyle Walker (b) és Joao Cancelo, a Manchester City játékosai ünneplik csapatuk elsõ gólját a Borussia Mönchengladbach ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntõ visszavágóján játszott mérkõzésen Budapesten, a Puskás Arénában 2021. március 16-án. MTI/Illyés Tibor
not image

Nagy Noel

2021.április.18 - 21:25

Több európai sztárklub is megállapodott abban, hogy létrehoznak egy rivális „szuperszériát” az UEFA rendezése alatt álló Bajnokok Ligája riválisaként, melyet Európai Szuperligának fognak nevezni.

A BBC értesülései szerint hat Premier League csapat, név szerint az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham is részese lenne a Szuperligának, több angol csapatról egyelőre nem tudni.

Rajtuk kívül még az Atletico Madrid, az FC Barcelona és a Real Madrid a La Ligából, valamint az AC Milan, az Internazionale és a Juventus a Serie A-ból is részt venne a „szakadár” kupában. A Sky Sports újságírója, Mark Kleinmann pedig vélhetően megtudta ennek fő okát:

„Az új ligában minden egyes résztvevőnek hatalmas pénzeket juttatnának, csak a JP Morgan nevű amerikai bank 6 milliárd dollárt invesztálna a projektbe. Az európai klubok pénzügyeit annyira megterhelte a koronavírus-járvány, hogy most látták elérkezettnek az időt, hogy létrehozzák az Európai Szuperligát, évek óta tartó tárgyalásokat követően”

A legnagyobb európai futballtisztviselőket nem meglepő módon felháborította a döntés és az UEFA is jelezte, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ezt az általuk „cinikus projektnek” tartott kezdeményezést megakadályozzák.

Még egyik klub sem kommentálta a kiszivárgott híreket, de a BBC úgy tudja, még a mai este folyamán érkezhet erről közös közlemény. A helyzet érdekessége, hogy az UEFA éppen holnap mutatta volna be legújabb terveit a Bajnokok Ligája megreformálására, mely alaposan felforgatná a jelenlegi formátumot, 36 csapatosra bővíteni a kupát.

Az Angol, Spanyol és Olasz Labdarúgó Szövetségek, a Premier League, a La Liga és a Serie A egy közös közleményben reagált a kiszivárgott hírekre, amelyben kijelentették, hogy egyesíteni fogják erőiket, hogy megállítsák a szakadár kupát. Mint írták, ehhez minden jogi és sportszakmai eszközt be fognak vetni, ami csak lehetőségükben áll.

A közös közleményben megismételték a FIFA korábbi kilátásba helyezett szankcióját, miszerint minden játékosnak, aki részt vesz az Európai Szuperliga küzdelmeiben, megtiltják az egyéb kupákban és bajnokságokban való részvételt, valamint nem engedélyezik, hogy a saját nemzeti válogatottjukat képviseljék.

Egy külön közleményben a Premier League elítélte az ötletet, mint mondták, az egész szuperliga ötlete a nyílt verseny alapelveivel megy szembe és minden egyes olyan sportértékkel, amely a belföldi és az európai futball lelkét jelenti.

A Premier League közleménye szerint az Európai Szuperliga minden egyes szurkoló álmát „elpusztítaná”, aki abban reménykedik, hogy egy napon a kedvenc csapata megmássza a ranglétrát és a legjobbak közé kerül.

Mint írták, egy ilyen liga teljesen aláásná a játék vonzerejét és kijelentették, hogy az FA-val, az Angol Futball Ligával, a Profi Labdarúgók Szakszervezetével, a Liga Menedzserek Szakszervezetével és a szurkolókkal si együtt fognak működni, hogy megvédjék az angol futball integritását és jövőjét.

Az FA már be is jelentette, hogy egy olyan megmérettetést sem fog engedélyezni, amely káros lehet az angol futballra nézve és kijelentették, hogy minden jogi lépést meg fognak tenni annak érdekében, hogy ezt leállítsák.

Oliver Dowden, Nagy-Britannia kulturális minisztere szintén megszólalt az ötlet kapcsán, szintén elítélő nyilatkozatot tett. Mint mondta, az ötlet teljesen zárttá teheti az angol futball elitjét, melybe utána bejutni sem lehetne:

„Egy olyan futballpiramisunk van, amelyben a globális is sikeres Premier League-nek köszönhetően a források el tudnak szivárogni a különböző ligákba és helyi közösségekbe. Nagyon csalódott lennék, ha egy lépéssel ezt megpróbálnák elpusztítani”

A Bundesliga csapatok állítólag nagyon ellenzik a tervet a sajátos német tulajdonosi modell miatt, melynek értelmében egy befektető legfeljebb 49 százalékos tulajdonrészt tarthat irányítása alatt egy futballklubban, míg a szurkolóké a többi. Úgy tudni, hogy a Ligue 1-ben szereplő Paris Saint-Germain sem tagja a szakadár kupát megalapítani kívánó csoportnak.

Az UEFA megköszönte minden klubnak, különösen a német és a francia kluboknak, hogy nem voltak hajlandók csatlakozni a szakadár bajnoksághoz, mint írják:

„Minden egyes futballszeretőt, szurkolót és politikust felhívunk, hogy csatlakozzon mindenki a projekt elleni harchoz, amennyiben ténylegesen bejelentik. Egyesek folyamatos önérdekűsége most már elég volt, ami sok az sok”

A FIFA már korábban bejelentette, hogy nem fogja elismerni legitim bajnokságként a szériát és mint említettük, minden játékostól megtagadják a Világbajnokságon való részvételt, akik az Európai Szuperligában játszanak.

Miközben úgy tudni, a Serie A válságtanácsot hívott össze, addig a Futball Szurkolók Szakszervezete közleményben reagált a tervre, amelyet szerintük nem motivál más, mint „cinikus kapzsiság”:

„Ezt a kupát olyan milliárdos klubtulajdonosok hozzák létre a hátunk mögött, akik semmit nem törődnek a játék tradícióival és továbbra is úgy tekintenek a futballra, mint saját kis hűbérbirtokukra”

További részletek hamarosan…