Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Kína határozottan ellenzi az ukrajnai feszültség szítását

Fotó: EPA/ROMAN PILIPEY
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 19. - 10:41

Az USA kínai nagykövetségének szóvivője közölte, hogy Kína támogat minden olyan erőfeszítést, amely a helyzet enyhítését és a politikai rendezést szolgálja. 

Kína elutasít minden olyan intézkedést, amelynek célja a feszültségek szítása az Ukrajnában zajló konfliktussal kapcsolatban – közölte Liu Pengyu, az Egyesült Államokban működő kínai nagykövetség szóvivője a TASZSZ-szal.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

„Amit Kína Ukrajnának nyújt, azok nagyon szükséges humanitárius segélyek, mint például élelmiszer, csecsemőtápszer, hálózsákok, paplanok és nedvességálló szőnyegek. Ezzel szemben, amit az USA Ukrajnának nyújt, azok halálos fegyverek” – jelentette ki.  

„Kína támogat minden olyan erőfeszítést, amely a helyzet enyhítését és a politikai rendezést szolgálja. Kína ellenzi az olyan intézkedéseket, mint a láng szítása vagy olaj öntése a tűzre, amelyek eszkalálhatják a helyzetet és kontraproduktívak a politikai rendezés szempontjából” – folytatta.  

Liu Pengyu szerint Peking kiáll a tárgyalások előmozdítása mellett, és konstruktív álláspontot képvisel az ukrán konfliktus békés rendezését illetően.

„Az ukrán kérdésnek összetett történelmi előzményei vannak. Kína önállóan hozta meg döntéseit és fejtette ki álláspontját, objektív és igazságos hozzáállással, magának az ügynek az érdemei alapján” – tette hozzá. 

„Kína nem közvetlenül érintett fél a kérdésben, de elkötelezett a béketárgyalások előmozdítása mellett, és konstruktív szerepet játszik a válság békés rendezésére való törekvésbe” – hangsúlyozta.  

„Igazságos álláspontunk és mindenki által tanúsított konstruktív erőfeszítéseink a nemzetközi közösség, különösen a hatalmas fejlődő világ megértését és támogatását élvezik” – fejtette ki Liu Pengyu.