Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,058 $

Kínában olyan drónt fejlesztenek, mely “örökké a levegőben marad”

Fotó: Unsplash/Jason Blackeye A kép illusztráció.
Technológia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kínai tudósok egy olyan drónt terveznek fejleszteni, mely képes “örökké a levegőben maradni”.

A South China Morning Post jelentése szerint egy északnyugat-kínai kutatócsoport azt állítja, hogy kifejlesztettek egy olyan módszert, melynek segítségével a nagy energiájú lézersugarakat nem a drónok megsemmisítésére használják, hanem arra, hogy a drónok “örökké a levegőben maradjanak”.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Fontos megjegyezni, hogy több másik ország mellett Kína is olyan, nagy teljesítményű lézerrendszereket fejleszt, melyek segítségével az ellenséges drónokkal kívánják felvenni a harcot, ám Li Xuelong professzor és kollégái az Északnyugati Műszaki Egyetemen teljesen máshogy közelítik meg a drón-lézer kapcsolatot.

A kutatócsoport ugyanis azon gondolat menetén kezdett bele a fejlesztésbe, hogy ha egy drónt egy fotoelektromos átalakító modullal látnak el, mely a fényenergiát elektromos energiává alakítja, úgy egy nagy energiájú lézersugár nem csupán követni képes azt, de távolról is működtetheti.

A csapat megosztotta, hogy egy nemrég elvégzett kísérlet során sikeresen kombinálták az autonóm töltési folyamatot intelligens jelátviteli és -feldolgozási technológiával, ezzel demonstrálva az optika által vezérelt drónok korlátlan élettartamának lehetőségét.

A drónok levegőben történő követése azonban egy megoldásra váró probléma volt, melyre azt a megoldást találták, hogy kifejlesztettek egy intelligens, vizualitáson alapuló követési algoritmust, mely valós időben, repülés közben követi a drónokat.

Ennél több technikai részletet azonban nem kívántak megosztani, miután nagy eséllyel katonai célokra is fel akarják majd használni. A kutatócsoport azonban annyit elárult, hogy három tesztet végeztek terepen: beltéri repülést, kültéri nappali repülést, valamint egy kültéri éjszakai repülést. Közlésük szerint a drónok minden tesztet sikeresen végrehajtottak.