Kényszermunkában dolgoztatta az embereket a budapesti étteremtulajdonos

not image

A T-800-as

2021.február.28 - 14:42

Egy nagyon furcsa ügy került nyilvánosságra, aminek a főszereplője egy pakisztáni étteremtulajdonos, aki kényszermunkára fogta saját honfitársait.

A rendőrség beszámolója szerint a pakisztáni férfi Magyarországra csalta, majd éhbérért dolgoztatta a szakácsait a fővárosban üzemeltetett éttermében. A csepeli rendőrök időközben befejezték az eljárást, melynek részeként egy több mint 1000 oldalból álló nyomozati anyagot adtak át az ügyészségnek.

Egy pakisztáni nő ellen folyik eljárás, aki munkát ajánlott pár honfitársának egy budapesti étteremben, ami az ő tulajdonában van. Két pakisztáni szakácsot győzött meg a költözésről, akiknek a béren felül szállást is ígért, valamint az utazási költségüket is fedezte.

A megállapodás szerint az utazás költségeit részletekben törleszthetik a szakácsok, akik néhány hónap különbséggel két évvel ezelőtt érkeztek Budapestre. A nő csepeli háza pincéjében szállásolta el őket, miközben az irataikat elvette és napi 14-18 órás munkát írt elő.

A megbeszélt bér töredékét kapták a szakácsok, akiket megfenyegetett a nő, hogy ne tudjanak segítséget kérni. A fenyegetés egyik része az volt, hogy ha a két szakács segítséget kér a hatóságoktól, lopással vádolja meg őket és elintézi, hogy börtönbe kerüljenek.

Megkezdték a rendőri intézkedéseket a Gödény-tüntetés miatt

Azt is állította, hogy vissza fogja vonatni a vízumukat, és kitoloncolásuk után a tönkre fogja tenni Pakisztánban élő családjaik életét is. A XXI. kerületi rendőrök egy másik eljárás kapcsán szereztek tudomást a szakácsok életkörülményeiről, és nyomozást indítottak az étteremtulajdonos ellen. A nyomozók 2020. június 16-án gyanúsították meg a pakisztáni nőt – olvasható a közleményben.