Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Legendás magyar olimpiai bajnokról készült film

Fotó: Szabó Tünde sportért felelős államtitkár (j) átadja Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést a sportoló budapesti otthonában 2022. április 7-én. A világ legidősebb, 101 éves olimpiai bajnoka az 1952-es, helsinki olimpián talajon lett aranyérmes, négy évvel később Melbourne-ben megvédte címét, illetve győzött gerendán, felemás korláton és a kéziszercsapat tagjaként. MTI/Kovács Tamás

Takács Petra

2022. november 19. - 23:45

Keleti Ágnes egy igazi legenda, aki örökre az is marad, rövidesen pedig mindenki láthatja a róla készült portréfilmet.

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében.  

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

 A torna sport kiemelkedő alakja 10 olimpiai éremmel a 20. században sporttörténetet írt. Oláh Kata dokumentumfilmje Keleti Ágnes egy évét követi végig, a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – tájékoztatta a filmet forgalmazó Budapest Film Zrt. az MTI-t.

Keleti Ágnes rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják a filmben, a gazdag archív anyagot kézzel rajzolt színes animációk egészítik ki.  

Megszólalnak a filmben a sportoló életének tanúi is, többek között volt tornász társa, fia és izraeli tanítványai. A film a vírusjárvány időszakában készült, így az elmúlt 100 év történelme mellett a napjainkat megnehezítő világjárvány is megjelenik benne, rámutatva arra: az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet – olvasható a tájékoztatóban, amely szerint Keleti Ágnes életpályája egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik.

Országos bemutató

A portréfilmnek a premierje a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol megkapta a legjobb magyar filmnek járó FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díját.

Az országos bemutató előtt a portréfilmet műsorra tűzi a november 30. és december 4. között rendezendő 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál.  Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. Tizenhat éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már 10 olimpiai érem birtokosa volt, majd 36 évesen kezdett új életet Izraelben.

Nyolcvan éves korában választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött vissza Magyarországra, 96 éves volt, amikor megkapta Izrael Állam díját és 100 éves korában Budapest díszpolgára lett – olvasható a tájékoztatóban.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.