Clouds
21 Budapest
Dollár
344,39 Ft
Euró
370,61 Ft
Font
431,39 Ft
Bitcoin
26,860 $

Katonákat képeznek ki útlevelek ellenőrzésére az Egyesült Királyságban

Fotó: MTI/EPA/Peter Powell
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Hétfőtől kezdődően több száz katonát és tengerészt képeznek ki az Egyesült Királyságban a sztrájkoló határőrök helyettesítésére.

A Guardian értesülései szerint hétfőtől kezdődően több száz katonát és tengerészt képeznek ki az útlevelek ellenőrzésére a határőrök sztrájkja miatt, miközben a miniszterek már készülnek a kikötőkben és repülőtereken esetlegesen kialakuló nyári káoszra.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A szakszervezetek szerint azonban ez a lépés csökkenteni fogja a biztonságot az Egyesült Királyságba való beléptetési pontokon: a fegyveres erők tagjai ötnapos kiképzést kapnak, mielőtt a Heathrow, Gatwick és Dover repülőtéren kezdik ellenőrizni az útleveleket.

A képzés után az ideiglenes egyenruhás személyzetnek nem lesz hatásköre arra, hogy a feltételezett kábítószer-kereskedőket, terroristákat vagy emberkereskedelem áldozatait őrizetbe vegyék, ehelyett a határőrség valamely kiképzett munkatársát kell megkérniük erre a feladatra.

A határőröknek adott három hétről öt napra rövidített képzés épp akkor kezdődik, amikor két szakszervezet is sztrájkintézkedést fontolgat a fizetés és a munkafeltételek miatt. Ez már nem az első alkalom, hogy katonákat vetnek be a sztrájkok idején: a karácsonyi időszakban több mint 600 katonát vezényeltek különböző repterekre.