Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Katonai felszerelések beszerzéséről döntött a kormány, jelentős többletforrást biztosítanak

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Sándor Zsolt, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese a tatai Klapka György laktanyában tartott harckocsizó fegyvernemi napon 2022. július 25-én. MTI/Krizsán Csaba
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 1. - 12:30

A döntés értelmében 2022-ben és 2023-ban bruttó 64,8 milliárd forint értékben vásárolnak katonai egyéni felszereléseket.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban az áll, miszerint a kormány egyetért azzal, hogy a haderőfejlesztés mellett kulcsfontosságú a honvédelmi programok megfelelő támogatása, ezen belül pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a katonák egyéni felszerelésére.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Ennek érdekében hajlandóak többletforrást biztosítani a központi költségvetés Honvédelmi Alap fejezete terhére, a fejlesztéshez kapcsolódó beszerzések előkészítéséért, valamint annak végrehajtásáért pedig a honvédelmi miniszter és a pénzügyminiszter felel.

Ez alapján a Magyar Honvédség részére egyszeri jelleggel 34,5 milliárd forint többletforrást jelentő támogatást juttatnak el szeptember elsejéig – derül ki a Napi.hu beszámolójából.

Mindemellett a kormány engedélyt ad a honvédelmi miniszternek, hogy az idei évben, valamint jövőre a költségvetési előirányzatokat érintően kötelezettséget vállaljon legfeljebb bruttó 64,8 milliárd forint összegben.

Ez 2022-ben 34,5 milliárd forintot, 2023-ban 30,3 milliárd forintot jelent, a beszerzéseket pedig a Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos által felügyelt Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. bonyolíthatja le.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.