Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Ezúttal Ázsiából ismerték el Karikó Katalin munkáját, közel 950 millió forintot kap

Fotó: A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendõk a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. január 19-én. (MTI/Krizsán Csaba)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 21. - 08:29

Karikó Katalin világhírnevet szerzett magának az mRNS-technológiával, sorra kapja a kitüntetéseket.

Karikó Katalin ezúttal vietnami tudományos elismerést, VinFuture Grand Prize-t kapott kutatótársaival, Drew Weissmannal, a Pennsylvaniai Egyetem és Pieter Rutter Cullisszal, a Brit Columbia-i Egyetem professzorával, amelyet első ízben adtak át, és három millió dollár, azaz 946 millió forint jutalom is ját mellé.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

A Menedzsment Fórum tájékoztatása szerint a Vietnam fővárosában, Hanoiban rendezett díjátadón beszédet mondott Pham Minh Chinh miniszterelnök is.

Karikó elmondta, hogy már diákként sokat hallott az országról, hiszen a szegedi egyetemen megismerkedett két vietnami fiatallal, ráadásul ezek a kapcsolatok ma is élnek, az ünnepség előtt velük találkozott és fényképezkedett a fővárosban.

A VinFuture Prize különleges gálaműsorán bemutattak egy videót az RNS-ről és a koronavírus megfékezésére kifejlesztett mRNS-alapú vakcinákról is, valamint ismertették a tudósok eredményeit is, amelyek a későbbiekben több betegség ellen hatásosak lehetnek.

Az SZTE közleménye kiemeli, hogy a Vingroup, Vietnam legnagyobb vállalatbirodalma által alapított díj “olyan újítók elismerése, akiknek munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre.”

Karikó tavaly több díjjal is gazdagodott a munkája elismerésének jegyében, megkapta többek között a a Bolyai-díjat, a Golden Plate Awardot, az amerikaiAcademy of Achievement nonprofit oktatási szervezet díját, valamint a Asztúria Hercegnője díjat Spanyolországban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.