Kétszáz iskolában új karanténszabályokat vezettek be

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 14:01

Változást iktatott be a kormány a koronavírus-járvány negyedik hullámának berobbanása miatt az oktatási intézményekben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint folyamatosan emelkedik azoknak az intézményeknek a száma, ahol intézkedésekre volt szükség a koronavírusos megbetegedések miatt.

A tárca közlése alapján az iskolák 2 százalékát, tehát körülbelül 270 iskolai helyszínt érint „tanügyi intézkedés”, ez jellemzően egy-egy osztályt jelent. Az Emmi szerint még nem volt példa rá a szeptemberben indult tanévben, hogy egy egész iskolában kellett volna ilyet elrendelni – írta a Népszava.

A tanárok érdekvédelmi szervezetei szerint nem mindig fedik a valóságot a hivatalos adatok, ugyanis továbbra sincs érdemi kontaktkutatás és kötelező tesztelés. Központilag járványvédelmi szabályokat sem vezettek be, nem kötelező a maszkhasználat és a testhőmérséklet-mérés, bár ezekről saját hatáskörben is dönthetnek az iskolák.

Az Emmi válasza szerint az igazolt fertőzöttekre – függetlenül attól, hogy tanár, dolgozó vagy diák – „továbbra is” érvényes a tíz nap karantén-kötelezettség, akkor is, ha hat hónapon belül kigyógyultak a fertőzésből vagy teljesen beoltottak.

Tanévkezdéskor a kiküldött tervekben még azt írták, hogy a felgyógyultak és az oltottak nem minősülnek kontaktszemélynek, így kötelező karantén sem jár nekik.