Kanada az első ország, mely jóváhagyja a Pfizer vakcináját 12-15 éves gyermekek számára

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Borbély Fanni

2021.május.6 - 19:26

Kanada a világon elsőként engedélyezte a Pfizer koronavírus elleni vakcinájának használatát 12-15 éves gyermekeknél, miután a hatóságok megállapították, hogy a vakcina biztonságos és hatékony a fiatalabb korosztályban is.

Supriya Sharma, a kanadai szövetségi egészségügyi minisztérium vezető tanácsadója szerdán azt mondta, hogy a Pfizer/BioNTech vakcina biztonságos és hatékonyan alkalmazható a fiatalabb korosztályban.

“Kezdjük látni a fényt az alagút végén” – mondta az újságíróknak. Az egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy Kanada az első ország, amely engedélyezte, hogy a fiatalabb korú gyermekek is megkaphassák a Pfizer oltóanyagát.

Az amerikai FDA várhatóan “nagyon hamar” hasonló lépést tesz – közölték amerikai egészségügyi tisztviselők. A hatóságok arról is beszámoltak, hogy már a harmadik kanadai halt meg egy ritka vérrögképződés miatt, miután megkapta az AstraZeneca oltóanyagát. A 60-as éveiben járó férfi az atlanti-óceáni New Brunswick tartományban élt.

Jennifer Russell, New Brunswick egészségügyi főorvosa elmondta, hogy a tartomány továbbra is használni fogja az AstraZeneca vakcináját, ennek ellenére Alberta kedden, Québec pedig április 27-én jelentett egy véralvadás okozta halálesetet.

“Ritkán lesznek olyan esetek, amikor trombózis lép fel. A kockázatok azonban minimálisak maradnak a koronavírus kockázataihoz, szövődményeihez és lehetséges következményeihez képest” – mondta Russell újságíróknak.

A kanadai szövetségi kormány több tízmillió adag vakcinát vásárolt, kritikusaik azonban arra panaszkodnak, hogy az oltás üteme rendkívül lassú a 10 tartományban, amelyek felelősek az adagok beadásáért.

Alberta lesz az első tartomány, amely május 10-től minden 12 éves és ennél idősebb személy számára biztosítja a koronavírus-vakcinát – közölte Jason Kenney miniszterelnök szerdán, egy nappal azután, hogy szigorúbb közegészségügyi intézkedéseket vezetett be a világjárvány harmadik hulláma elleni küzdelem érdekében.

A kanadai olajmezőknek otthont adó Albertában a legmagasabb az egy főre jutó koronavírusos betegek aránya az országban, közel 24 ezer pozitív esettel és 150 intenzív osztályon kezelt emberrel.

A Kanadában előforduló 1 249 950 koronavírusos megbetegedés mintegy 20 százalékát 19 év alattiaknál jelentették, az országban pedig eddig 24 396 halálesetet regisztráltak a járvány kezdete óta – írja a Guardian.