“Mint egy jelenet a Titanicból”: az indiai áradások egész falvakat öntöttek el

Banánpálmából rögtönzött tutajon közlekedik egy nõ és egy kisfiú a monszunesõk sújtotta északkeleti Asszám államban levõ Tarabari faluban 2022. június 20-án. Asszámban mintegy kétmillió ember otthona került víz alá az özönvízszerû esõzések okozta áradások miatt, és legkevesebb kilenc ember életét vesztette. MTI/AP/Anupam Nath
not image

Borbély Fanni

2022. június 22. - 22:57

Habár Indiában a monszunszezon kezdetével megszokottá váltak az áradások, a mostani helyzet a szokásosnál is rosszabb.

Az északkelet-indiai Asszamban élők mondhatni felkészültek már az áradásokra, melyek a monszunidőszak kezdetével megkeserítik a lakosok életét, ám idén drámaira fordult a helyzet: az áradások elvitték az emberek vagyontárgyait, a lakosok pedig kénytelenek a házak tetején gubbasztani, azt várva, hogy véget érjen ez az időszak.

A Guardian jelentése szerint egy helyi férfi egyenesen úgy fogalmazott, az áradások kezdete “olyan volt, mint egy jelenet a Titanicból”, ami sajnos egyáltalán nem túlzás, hiszen egész falvak kerültek víz alá, ráadásul az államban mintegy 114 ezer hektárnyi termés is a víz martalékává vált, de 5000 állat is elpusztult az áradásokban.

Az április óta tartó heves esőzések és áradások következtében több földcsuszamlás is történt, melynek következtében 82 ember vesztette életét, köztük két rendőr, akiket hétfőn sodort el a víz, amikor épp mentési munkálatokat végeztek.

A lakosok ezért most arra kényszerültek, hogy olyan területeket keressenek, melyek magasabban helyezkednek el, mint a kiáradt víz, s bambuszra erősített ponyvák alatt próbálnak főzni abból, ami megmaradt. Az áradások rengeteg házat tönkretettek, ráadásul a lakosok vagyonának nagy része is odaveszett, így például bútoraik, használati tárgyaik, dokumentumaik, valamint a pótolhatatlan családi fényképeik is tönkrementek.

A helyi hatóságok közlése szerint Asszam államban több mint 4 millió embert, köztük egymillió gyermeket érintett közvetlenül a természeti katasztrófa, s reményüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy az érintett területekre mihamarabb képesek lesznek elindítani a segélyszállítmányokat.