Japán megépíti első nukleáris fúziós kísérleti reaktorát

Fotó: ciddibiri / Twenty20

Czinder Tímea

2022. február 14. - 10:08

A technológia biztonságosabb, mint az atomenergia, és nem termel olyan nagy aktivitású nukleáris hulladékot sem.

Egy Japán vállalat azt tervezi, megépíti az ország első kísérleti erőművét, amely magfúzióval termel energiát. A technológia érdemes a figyelemre, mint a szén-dioxid kibocsátás nélküli energiatermelés új módja.

A Kyoto Fusioneering startup vezérigazgatója, Taga Nagao úgy véli, az üzem öt éven belül kezdhetné meg a működését, miután a szükséges források egy részét már összegyűjtötték, és megkezdődött az üzem tervezése.

A kísérleti üzemet hőcserélővel és turbinával szerelik fel, hogy a hőenergiát termelő reaktor kis mennyiségű elektromos áramot állítson elő, a várható kapacitás pedig több tucat kilowatt lesz. Noha a magfúzió alkalmazhatóságát tanulmányozó kísérleti reaktorok léteznek Japánban és külföldön is, „olyan erőmű, ami ténylegesen energiát termel, még globális szinten is ritka”.

A 2019-ben létrejött Kyoto Fusioneering nukleáris fúziós reaktorokhoz fejleszt berendezéseket, köztük egy kulcsfontosságú alkatrészt, ami a reaktorban keletkező 100 millió Celsius-fok feletti hőt gyűjti össze. A cég azt tervezi, az üzemet arra használja majd, hogy adatokat gyűjtsön az eszközfejlesztéshez.

A projekt finanszírozásához eddig 1,3 milliárd jen (több mint 3,5 milliárd forint) gyűlt össze különféle befektetési alapokból, a cég azonban megabankoktól is tervez kölcsönt felvenni – számolt be a Kyodo News.

A fúziós energiatermelés az atommagok összeolvadása során keletkezett energiát alakítja elektromos árammal. A szakértők szerint a folyamat biztonságosabbnak tekinthető az atomenergiánál, és nem termel olyan nagy aktivitású nukleáris hulladékot sem. A technológia tavaly globális reflektorfénybe került, miután Bill Gates befektetett a Commonwealth Fusion System nukleáris fúziós startupba.

A japán kormány a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében támogatja a tiszta energiát biztosító fúziós technológia kutatását. A közeljövőben szakértői testület felállítását is tervezi, hogy ezzel is előmozdítsa az irányzat fejlődését.