Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Izrael lakóövezetekre mért légicsapásokat, egy lakóházat a földdel tettek egyenlővé (videó)

Palesztin fiúk állnak egy ház romjai között a gázai Rafah városban, ahol az izraeli hadsereg bejelentése szerint légicsapással megölték Hálid Manszúrt, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik parancsnokát és két társát 2022. augusztus 7-én. Izrael két nappal korábban Hajnalhasadás néven hadműveletet indított a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a palesztin terrorszervezet megtorlással fenyegetőzött, miután letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit. A Gázai övezetből augusztus 5-e óta rakétákat indítottak Izrael központi és déli részei felé. MTI/AP/Fatima Shbair
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 8. - 16:31

Izrael már a második napja bombázza a Gázai övezetet a Hajnalhasadás elnevezésű hadműveletben, melynek célja, hogy likvidálják az Iszlám Dzsihád palesztin militáns csoport tagjait.

A Gázai övezet lakói szombaton ismét nehéz napra ébredtek, miután Izrael két napon át “megelőző csapásokat” mért a Gázai övezetre: a Hajnalhasadás elnevezésű hadműveletet egy megelőző támadásként írta le Izrael, mondván, ezzel meghiúsították a palesztin militáns csoport, az Iszlám Dzsihád által tervezett állítólagos rakétacsapásokat.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Miután az Iszlám Dzsihád megtorló tűzzel válaszolt az izraeli bombázásokra, Izrael szombaton figyelmeztetett, a Hajnalhasadás hadművelet akár egy hétig is eltarthat, ez pedig a tavaly májusi 11 napos konfliktus óta a legsúlyosabb eszkaláció a két fél között.

A támadások folytatódtak mindkét fél részéről, a palesztin hatóságok vasárnapi jelentése szerint pedig 24-re emelkedett a halálos áldozatok száma, s több mint 80 ember megsérült.

A halálos áldozatok között volt Tayseer Dzsabari, az Iszlám Dzsihád észak-gázai parancsnoka, valamint egy másik magas rangú parancsnok, Khaled Mansour, illetve hat gyermek és egy 22 éves egyetemi hallgató.

A palesztin jelentést követően Izrael közölte, hogy a gyermekek haláláért nem ők a felelősek, hanem az Iszlám Dzsihád, állításuk szerint ugyanis a militáns csoport egyik rakétája eltévedt, és a Gázai övezet északi részén található Dzsabália városában csapódott be.

Habár az Irán által támogatott Iszlám Dzsihád olykor valóban önállóan cselekszik, alapvetően a Hamász egyik alcsoportja, és a nemzetközi közösség nagy része mind a Hamászt, mind pedig az Iszlám Dzsihádot terrorszervezetnek minősítette. Az azonban, hogy ez a konfliktus háborúba csaphat-e át, annak függvénye, hogy a Hamász végül beavatkozik-e, vagy sem.