Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Mióta itt jártál:

Az izraeli hadsereg hadműveletet indított a Gázai övezetben, megölték az Iszlám Dzsihád vezetőjét

Palesztin tűzoltók egy megsemmisült lakóépület lángjait oltják Gázában 2022. augusztus 5-én, miután az izraeli hadsereg több légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben. Az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet al-Kudsz Brigádok nevű katonai szárnya bejelentette, hogy a támadásokban elhunyt egyik vezetőjük, Tajszír al-Dzsabari. MTI/EPA/Mohamed Szaber
not image

Takács Petra

2022. augusztus 5. - 18:39

Napról napra rosszabb a helyzet a világban, sorra pattannak ki a konfliktusok, ezúttal pedig az izraeli hadsereg indított hadműveletet a Gázai övezetben.

Hadműveletet indított az izraeli hadsereg Hajnalhasadás néven a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen pénteken, megölték az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet katonai vezetőjét – jelentette a helyi média.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

Pénteken délután a Gázai övezet egyik magas épületét izraeli rakétatámadás érte, amelyben életét vesztette Tajszir Dzsabari, az Iszlám Dzsihád szervezet egyik katonai parancsnoka, valamint a szervezet mintegy 15 fegyverese, akik a katonai rádió híradása szerint rakéták kilövésére készültek az izraeli csapást követően a szomszédos izraeli területek ellen.

Az izraeli hadsereg polgári védelmi parancsnoksága Vaskupola légvédelmi egységeket telepített Jeruzsálem, Tel-Aviv és Beér-Seva körzetében a civilek védelmére, a gázai övezet körzetében pedig megnyitották az óvóhelyeket.  A gázai egészségügyi tisztviselők szerint legalább négyen meghaltak az izraeli légicsapásban, további tizenöten megsebesültek. Az Iszlám Dzsihád megerősítette, hogy az elhunytak között volt Tajszir Dzsabari, a szervezet 2019-ben  megölt katonai főnökének, Baha Abu al-Atának az utóda.

Dzsabari a szervezet katonai szárnyának vezetője volt a Gázai övezet északi részén, valamint ő felelt a hadműveletekért és a kapcsolattartásért az övezetet irányító Hamásszal. A közelmúltban izraeli katonai és polgári célpontok lövését szorgalmazta. “Az ellenség háborút kezdett népünk ellen és ellenünk, s mi meg fogjuk védeni magunkat és népünket” – jelentette ki az Iszlám Dzsihád közleménye.

“Ez a nap a győzelemre hivatott, s az ellenségnek meg kell értenie, hogy megadás nélküli háború lesz. Nincsenek  átléphetetlen határvonalaink, és nincs mód a megállásra” – mondta az Iszlám Dzsihád vezetője, Ziad al-Nakhala az izraeli hadművelet megindulása után.

Az izraeli hadsereg szóvivői szerint az izraeli repülőgépek katonai bázisokat és más, az Iszlám Dzsihád által használt épületeket vettek célba. Pénteken a Gázai övezet határához vitték az elit Golani-egységeket és egy páncéloshadtestet, valamint tartalékosokat mozgósítottak.

“A kormány nem engedi, hogy terrorszervezetek határozzák meg a Gázai övezet napirendjét, és fenyegessék Izrael állampolgárait” – mondta Lapid a Gázai övezet izraeli bombázása után.

A légicsapások előtt Jaír Lapid miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter megbeszélést tartott, melyen felmérték a gázai biztonsági helyzetet. A gázai övezet szomszédságában szombat este 8-ig az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk az izraelieknek, szüneteltetik az oktatást, és legfeljebb tíz főig gyülekezhetnek az emberek. 80 kilométeres körzetben szabad térben csak tízen, zárt helyeken legfeljebb százan gyűlhetnek össze, és szintén zárva tartanak az iskolák, óvodák.

A Hajnalhasadás hadművelet kezdete előtt az Iszlám Dzsihád több napja megtorlással fenyegetőzött, mert ezen a héten letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit. Izrael az utóbbi négy napban a fenyegetések miatt utakat zárt le az övezethez közeli területeken, és “különleges helyzetet” hirdetett óvatossági rendszabályokkal a helyi civil lakosság számára.

(MTI)