Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Izrael: a Hezbollah „nagyon veszélyes játékot játszik”

Izrael szerint Libanon egyre inkább a háború felé sodródik, amivel eszkalálódhat a súlyos helyzet.

Fotó: Lőállást telepít egy izraeli tüzérüteg a libanoni határnál, Felső-Galileában 2023. október 18-án. Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetet uraló Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah síita szervezet rakétákkal lőtte az izraeli állásokat, az izraeli haderő pedig válaszcsapásokat mért a Hezbollah állásaira. MTI/EPA/Ajal Margolin
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Izrael evakuál újabb tizennégy, az ország északi, libanoni határának közelében található települést – jelentette a helyi média vasárnap reggel. Az állam finanszírozza további tizennégy, a határtól 2-5 kilométerre lévő település kiürítését északon, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől.

A már korábban evakuált izraeli falvakhoz és városokhoz csatlakoznak Sanir, Dan, Beit Hillel, Saár Jisuv, Goser, Liman, Micva, Ilon, Goren, Garnot HaGalil, Ibn Menachem, Szasza, Zebon és Ramot Naftali. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

A konfliktus október 7-i kezdete óta csaknem kétszázezer embert evakuáltak állami finanszírozással, és további százezrek önként menekültek biztonságosabb helyekre a Gázai határ környékéről és az északi határvidékről.

Folyamatosak a kiürítések

Összességében az állampolgárok mintegy két százalékát evakuálták a hatóságok ideiglenesen otthonukból. A védelmi minisztérium az önkormányzatok és helyi helyhatóságok bevonásával irányítja a kiürítést, melyre azért is van szükség, hogy a hadsereg szabadabban alakíthassa ki védekezési haditerveit.

Mose Davidovic, az egyik helyi regionális tanács vezetője üdvözölte a kiürítési döntést. „Tegnap találkoztam a védelmi miniszterrel, hogy elmagyarázzam, mi történik a helyszínen, és megismertessem vele azoknak a lakosoknak a helyzetét, akik felé nap mint nap rakétákat lőnek. Megérdemlik a rendezett és indokolt evakuálást. Annyi fronton állunk háborúban, és legalább ezt a kérdést félre lehet tenni, és hagyni, hogy az izraeli hadsereg nyerjen” – közölte.

A libanoni határnál az izraeli hadsereg támadást intézett egy, a határ túloldaláról Avivim falu felé páncéltörő rakétákat kilőni készülő terrorista osztag ellen, még a rakéták elindítása előtt. „Az osztagot rövid idővel azelőtt észlelték, amikor páncéltörő rakétákat próbált kilőni izraeli területre Avivim térségében. A hadsereg erői megtámadták őket, még mielőtt a kilövést végrehajtották volna” – jelentette a katonai szóvivő.

Jonatan Konrikosz, a hadsereg külföldi szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Hezbollah „nagyon veszélyes játékot játszik”, az északi határon kialakuló eszkalációval a háború felé sodorja Libanont. „Fokozzák a hadihelyzetet, napról-napra egyre több támadást látunk” – nyilatkozta. Hangsúlyozta azt is, hogy az izraeli hadsereg válasza eddig „kimért, taktikai volt, és a határhoz közeli területekre korlátozódott”.

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.