Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,762 $

Felvételeket hozott nyilvánosságra az Iszlám Állam a moszkvai terrortámadásról

Az Iszlám Állam kitart a saját verziója mellett, miszerint ők tervelték ki és hajtották végre a pénteki terrortámadást Moszkvában.

Fotó: Virágcsokrot helyez el egy nő a Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó épület közelében rögtönzött emlékhelyen Krasznogorszkban 2024. március 23-án. Előző nap a kulturális központban terrortámadást hajtottak végre, amelynek az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása szerint legkevesebb 115 halálos és több mint száz sebesült áldozata van. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Órákkal a támadást követően az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget, miközben már több mint 130 halottja van a merényletnek. Ugyan eleinte úgy tűnt, mind a négy terrorista életben van, akik sorra lőtték le az embereket a moszkvai helyszínen, majd lángokba borították a kulturális központot, kiderült, ketten meghaltak közülük.

Két terroristát azonban ki tudtak hallgatni az oroszok, mellettük több más gyanúsított személlyel, akiknek közük lehetett a terrortámadáshoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök tisztázta, büntetés vár az érintett felekre, és úgy tudják, Ukrajnába tartottak a terroristák, ahol már előkészíthették számukra az átlépést. Soron kívül Megélénkülhet a szélmozgás szombaton, napközben 27 fok is lehet

Az ukránok viszont tagadják, hogy bármi közük is lenne a támadáshoz, melynek egyik elszenvedője rátámadt az egyik terroristára, megvédvén ezzel a feleségét és a körülötte lévőket, amiért állami kitüntetésben részesül. Jelenleg is sokan dolgoznak a helyszínen, keresik az újabb áldozatokat a törmelékek alatt, míg a kórházakban ápolják a rengeteg sérültet.

A Sky News jelentéses szerint az Iszlám Állam nyilvánosságra hozott felvételeket, amiken a koncerttámadást mutatják be. A videón a Moszkva melletti koncertterem elleni támadás látható, ahogyan a fegyveresek tüzet nyitnak a civilekre. Az 1 perc 31 másodperces felvételen közelről láthatóak a terroristák, ahogyan belépnek a terembe, és elkezdik lőni a vendégeket.

Az USA úgy reagált az Iszlám Állam bejelentésére, miszerint nincs okuk kétségbe vonni az állításaikat, biztosak abban, hogy ők állnak a merénylet mögött, és az ukránok nem vállaltak szerepet a mészárlásban. Az orosz titkosszolgálat folytatja a nyomozást, és lehetséges, hogy újabb gyanúsított személyeket vehetnek őrizetbe.