Remek hír a harmadik oltásról, alig találnak fertőzöttet

Egy nõ megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagját a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ oltópontján Pécsen 2021. december 6-án. A november 22-én kezdõdött oltási akcióban regisztráció és elõzetes idõpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelõkben is. MTI/Varga György
not image

Takács Petra

2021. december 7. - 21:21

A tapasztalatok szerint továbbra is jól teljesít a vakcina, kevés olyan beteget találni a kórházakban, aki három oltást is kapott.

A Wall Street Journal kérdést intézett az orvosok felé, mennyire bizonyult hatásosnak a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvétele. A válaszok alapján a vakcina 90 százalék feletti védettséget nyújt, fertőződés esetén pedig a tünetek enyhék, és jellemzően csak időskorú betegek esetén jelentkeznek.

Úgy tűnik tehát, az emberiség ismét ugyanazt a biztonságot élvezheti, amelyet a korábbi két vakcina nyújtott az eredeti vírus ellen, mielőtt a delta variáns megérkezett volna. Legalábbis ameddig nem érkezik olyan változat, amelyik ezt felborítja.

A pennsylvaniai székhelyű Geisinger Egészségügyi Szolgáltató szeptember óta több, mint 24000 pozitív koronavírus-tesztet végzett, amiből mindössze 62 származott olyan személytől, aki három oltással is rendelkezett. Ez körülbelül 0,2 százalékos aránynak felel meg.

A detroiti Henry Ford Egészségügyi Szolgáltatónál dolgozó Dennis Cunningham találkozott már néhány beteggel, akik korábban megerősítő harmadik oltást kaptak. Ezek a páciensek jellemzően a 75 év feletti korosztályból kerültek ki, és rákkal vagy hasonló betegségekkel küzdöttek.

Dr. (David) Wohl úgy véli, valódi sebezhetőség esetén az orvosok sokkal több esettel találkoznának a kórházakban. A statisztikák egyelőre azt mutatják, a harmadik oltással rendelkezők jóval kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, vagy veszítik életüket a fertőzés következtében.

10 nappal ezelőtt kérdést intéztek Izrael vezető közegészségügyi szakértőjéhez, van-e rá bizonyíték, hogy az oltások nyújtotta védettség idővel gyengülni kezdene, de nemmel válaszoltak. Talán később megtörténik, hiszen Izraelben csak három hónapja vehető fel harmadik oltás, de a vakcina egyelőre kitart.

Azt pedig, hogy az omikron variánssal szemben hogyan teljesít majd, hamarosan megtudjuk.