Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Két év alatt harmadára csökkent a pályakezdő tanárok száma

Fotó: Taylor Wilcox / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 17. - 05:25

A legnagyobb probléma, hogy nincs utánpótlás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szél Bernadett független parlamenti képviselő kérésére tette közzé azt a statisztikát, amelyből kiderül, hogyan alakult az iskolai munkaerőhelyzet az elmúlt években. Az eredmény cseppet sem pozitív, az adatok alapján ugyanis míg 2018-ban hatezer új pedagógus állt munkába, 2020-ra ez a szám kétezerre csökkent.

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

Az RTL Híradója szerint a tanárok hiába követelik évek óta, hogy a bérek alapja a mindenkori minimálbér legyen, a kormány ezt nem teljesíti. A nemrég adott 10 százalékos emelés sem a fizetésre vonatkozik, hanem csupán a bérpótlékra, Orbán Viktor szerint ugyanis a gazdasági helyzet nem ad lehetőséget nagyobb emelésre.

Az iskolákban egyre kevesebb a tanár, aminek oka főleg az utánpótlás hiányában keresendő. A bruttó 145 ezer forintos kezdőbér nem jelent vonzó perspektívát a frissen végzett pedagógusok számára. A tanárhiány miatt már negyedéves, oltott tanárszakos hallgatóknak is állást kínált több tankerületi központ is.

„Az a helyzet, hogy akik jönnek is a pályára fiatalok, pillanatok alatt elhagyják azt, mert ilyen összegekkel, ilyen bérekkel egyszerűen nem lehet az életet megkezdeni”

– nyilatkozta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.

Széll Bernadett szerint ez egy tragikus folyamat, és hozzátette, a Fidesz 12 év alatt, amióta kormányon van, nem tett semmit azért, hogy a probléma megoldódjon. Az arról szóló statisztikák, mennyivel csökkent az elmúlt években a tanári képzésre jelentkezők száma, nem nyilvánosak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.