Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Ezt tanácsolja Győrfi Pál a biztonságos nyári bulizáshoz, hasznos tippeket osztott meg

Fotó: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője beszél az egészségügyi dolgozóknak felajánlott méz átadásán, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport sajtótájékoztatóján Budapesten, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága udvarán 2020. május 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Koós Alexandra

2022. július 3. - 19:57

A szakértő kiemelte, nem a drogozások és a féktelen ivászatok okozzák a problémák jelentős részét, sokkal inkább kisebb sérüléseket és enyhébb rosszulléteket látnak el a helyszíneken.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál elárulta, a szakemberek évről évre felkészülten, részletes mentési tervekkel érkeznek a fesztiválokra, emellett pontosan kiszámítják azt is, hány mentőautóra és mentőegységre lehet szükség, illetve hol kell elhelyezkedniük.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

A nagyobb eseményekre elsősegélynyújtó és sürgősségi ambulanciát is kivezényelnek, majd hozzátette, a feltételezésekkel ellentétben nem a drogozások és a féktelen ivászatok okozzák a problémák jelentős részét, sokkal inkább kisebb sérüléseket és enyhébb rosszulléteket látnak el a helyszíneken.

Leggyakrabban különböző lábsérüléseket szoktak kezelni, amely talán nem is olyan meglepő annak fényében, hogy a nagy tömegben, nem megfelelő cipőválasztással könnyedén szerezhetünk bokasérüléseket, így zárt cipőt ajánlott, amely lehetőleg a bokát is fogja.

A rosszullétek kapcsán többségében a hőséget, valamint a nem megfelelő folyadékfogyasztást okolja, mivel a szervezetnek akár 4-5 liter vízre is szüksége lehet, ha valaki bulizik vagy fesztiválon van, amely a nagy melegben fokozottan igaz, ezért fontos a tudatosság.

Győrfi Pál kifejtette, sokan attól félnek, hogy „a strandtestük veszélybe kerül attól, ha megesznek valamit”, elegendő étel nélkül azonban leeshet a vércukorszint, az pedig ájuláshoz vezethet, ám a népszerű gyorsételek helyett inkább könnyű fogásokat válasszunk.

Az öltözet kapcsán a szellős, természetes anyagú darabokat emelte ki, ha pedig valakinek nagyon melege lenne, próbáljon lezuhanyozni vagy csobbanni egyet a vízben, ám ittas állapotban semmiféleképp, hiszen annak tragédia lehet a vége.

Hangsúlyozta, hogy minden évben találkozik „fejesugró” esetekkel, akik nem tudják mennyire sekély a víz, a vakmerőség pedig nyaki gerincsérüléssel, bénulással vagy akár halállal is végződhet, emellett mély vízbe kizárólag az menjen, aki tényleg tud úszni – derül ki az Index beszámolójából.

A magas UV-sugárzás miatt a bőr védelme kifejezetten fontos, hiszen a leégés is gyakorinak számít a fesztiválokon, azonban a házi megoldások nem célravezetők, akár el is fertőzhetik a sebet, ezért csak a patikákban kapható készítmények alkalmazását javasolja, valamint a megelőzést.

A szóvivő mindemellett a szülőket is megnyugtatta, mivel elmondása szerint az egy négyzetkilométerre eső mentők és egészségügyi dolgozók száma ezeken a rendezvényeken a legmagasabb az egész országban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.