Dollár
395,80 Ft
Euró
412,53 Ft
Font
480,85 Ft
Bitcoin
17,092 $

Görögország és Törökország egymásra mutogat a meztelen illegális bevándorlók ügyében

Fotó: Unsplash/Oliver Cole
not image

Borbély Fanni

2022. október 17. - 23:22

Miután a hétvégén a görög-török határon felfedeztek 92 illegális bevándorlót anyaszült meztelenül, az ENSZ teljes körű vizsgálatot követel, eközben pedig beindult a heves szócsata Görögország és Törökország között.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Görögország és Törökország határán a hétvégén összesen 92 meztelen illegális bevándorlóra bukkantak: az ENSZ elítélte az incidenst, ezzel együtt pedig vizsgálatot követelt a meghökkentő eset kivizsgálására.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A görög hatóságok azt követően, hogy kimentették a részben sérült bevándorlókból álló meztelen csoportot, “a civilizáció szégyenének” nevezték Törökország viselkedését – még mindig nem tudni, hogy a férfiak hogyan és hol veszítették el ruháikat.

A meztelen bevándorlókat először pénteken fedezték fel a Görögország és Törökország határát jelző Evrosz folyó közelében. A görög rendőrség, valamint a Frontex, az Európai Unió határőrizeti ügynökségének tisztviselői által végzett vizsgálat során bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy a férfiak gumicsónakokban keltek át a folyón Törökországból.

A Guardian értesülései szerint az illegális bevándorlók azt mondták a Frontexnek és a rendőröknek, hogy a török hatóságok arra kényszerítették őket, hogy szálljanak fel három járműre, melyekkel a határhoz vitték őket, majd odaérve a hatóságok arra utasították őket, hogy vetkőzzenek le.

Beindult a verbális adok-kapok

Noha a Guardian megjegyezte, nem tudta függetlenül ellenőrizni a bevándorlók által elmondottakat, több fotó is megjelent a Twitteren, melyeken rengeteg férfi látható a szabadban, anyaszült meztelenül, ahogyan próbálják eltakarni magukat. A görög migrációs miniszter is tweetelte a fotót, s azt a leírást adta hozzá, hogy:

“Törökország viselkedése 92 migránssal szemben, akiket ma mentettünk meg a határokon, szégyen a civilizációra nézve. Elvárjuk, hogy Ankara kivizsgálja az esetet, és végre megvédje az EU-val közös határait.”

Erre reagálva Fahrettin Altun, Törökország kommunikációs igazgatóságának vezetője és a török elnök fő szóvivője vasárnap este közzétett tweetjében “alaptalannak és megalapozatlannak” minősítette a vádakat, állítva, hogy “az álhírek görög gépezete ismét munkába állt”.