Rábukkantak a lezuhant katonai gép feketedobozára a Fülöp-szigeteken

Fotó: AP
not image

Kornis Vivien

2021. július 7. - 13:52

Rábukkantak a Fülöp-szigetek eddigi legsúlyosabb katonai légikatasztrófájának minősülő, hétvégén lezuhant repülőgép feketedobozára.

A katonai nyomozók kedden megtalálták a hétvégén a Jolo-szigeten fekvő Patikul városában, a Fülöp-szigeteki Köztársaság fővárostól, Manilától mintegy 1000 kilométerre délre lezuhant katonai repülőgép feketedobozát. Az ország eddigi legsúlyosabb katonai légikatasztrófájában 52 ember vesztette életét – írja a Deutsche Welle.

Cirilito Sobejana, a Fülöp-szigeteki fegyveres erők vezérkari főnöke közölte, hogy a kutatásban résztvevő csapatok a balesetet körülölelő területen csaknem egy kilométeres körzetet zártak körbe.

”A területet lezártuk, így az összegyűjtött bizonyítékok nem szennyeződnek” – mondta el Sobejana a dpa hírügynökségnek.

”Nehéz találgatni, hogy mi is történhetett valójában… Nagyon jó, hogy a feketedobozt helyreállítottuk, és hallhatjuk a pilóták és a legénység utolsó beszélgetéseit” – tette hozzá.

A pilóta a balesetet nem élte túl, a tragédia körülményeinek felderítéséhez a feketedoboz rejti a legnagyobb nyomokat.

A Lockheed C-130 96 utast szállított, többségük frissen végzett katonatiszt. A repülőgép a Jolo-szigetre tartott, hogy támogatást nyújtson az Abu Sayyaf terrorszervezettel szemben.

A fedélzeten tartózkodó 96 személyből 49-en életüket vesztették, és a baleset következtében pedig további három, a földön tartózkodó ember hunyt el. További 47 katona és a négy, a helyszínen tartózkodó civil megsebesült, néhányan még mindig válságos állapotban vannak.

Az áldozatok száma hétfőre 54-re emelkedett, miután két katona szervezete feladta a küzdelmet a balesetben elszenvedett sérüléseik után.

Sobejana a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy “a túlélők szerint a repülőgép két-három alkalommal visszapattant a földről, majd cikkcakkozni kezdett. A pilóta megpróbálta visszanyerni az uralmát a gép felett, és levegőbe emelni azt, de a jobb szárny fának ütközött.”

A földön tartózkodó szemtanúk szerint a landoláshoz szükséges futómű egy része nem működött, mások szerint a gép túl gyorsan közeledett a földhöz.