Fülöp-szigeteki légikatasztrófa: legalább 50 ember életét vesztette (fotókkal)

Fotó: AP
not image

Borbély Fanni

2021. július 5. - 15:25

A repülőgép 96, főként aktívan harcoló katonát szállított, amikor leszállás közben túlment a kifutópályán a Jolo repülőtéren.

A Fülöp-szigeteki csapatok megtalálták az utolsó öt embert, akik meghaltak egy repülőgép lezuhanásakor, ezzel 50-re emelkedett a hadsereg legsúlyosabb légi katasztrófájának halálos áldozatainak száma – közölték hétfőn tisztviselők.

A Lockheed C-130 Hercules repülő 96 aktívan harcoló katonát szállított, amikor vasárnap a Sulu tartománybeli Jolo repülőterén leszállás közben túlment a kifutópályán – közölték katonai tisztviselők. A repülőgép a repülőtéren túl egy kókuszdió ligetbe csapódott, majd lángba borult a déli órákban bekövetkezett katasztrófában, amelynek elborzadt katonák és falusiak voltak szemtanúi.

Katonák, rendőrök és tűzoltók 49 katonát mentettek ki, köztük néhányat, akik leugrottak a repülőgépről, mielőtt az felrobbant volna, és a tűz martalékává vált. Mostanra már minden utast sikerült megtalálniuk. A földön tartózkodó hét embert repülőgépdarabok és törmelékek találták el, közülük hárman meghaltak – közölte a hadsereg.

A Lockheed C-130 Hercules egyike volt annak a két felújított amerikai légierőtől kapott repülőgépnek, amelyet idén katonai segítségnyújtás keretében adtak át a Fülöp-szigeteknek, Washington legrégebbi ázsiai szövetségesének.

Az Al Jazeera azt írja, azok, akik Cagayan de Oróban szálltak fel a C-130-asra a Sulu felé tartó járatra, a hadsereg katonái voltak, sokan közülük frissen kiképzett újoncok, akiket az Abu Sayyaf harcosok elleni harcban vetnek be délen.

Nem volt azonnal világos, hogy mi okozta a balesetet, és a nyomozók keresik a C-130-as fekete dobozait, amelyek a pilótafülke hang- és repülési adatrögzítőit tartalmazzák. A vasárnapot megelőzően a Fülöp-szigeteki légierő leghalálosabb katasztrófája egy 1971-ben, Manilától északra, egy rizsföldön történt baleset volt, amely 40 katona halálát okozta – mondta Jose Custodio hadtörténész.