Clouds
21 Budapest
Dollár
360,18 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,72 Ft
Bitcoin
23,068 $

Rasszisták lennének a FIFA-játékok? Egy tanulmány szerint nem kizárt

TÉMÁK:
#fifa #Rasszizmus
Manchester, 2023. január 8. Mason Mount, a Chelsea (j) és Manuel Akanji, a Manchester City játékosa az angol FA-labdarúgókupa harmadik fordulójában játszott mérkõzésen Manchesterben 2023. január 8-án. MTI/AP/Dave Thompson
Konzol/Videójátékok
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy új tanulmány szerint a FIFA-sorozat egyik tagjába rasszista sztereotípiák vannak kódolva – a fekete játékosok erősebbek, míg a fehérek okosabbak. Az EA tagadja a vádakat.

Előzmény:

 

Kutatók állítása szerint a világ legnépszerűbb focis videójátéka rasszista sztereotípiákat erősít meg a feketékről, írja a The Conversation nevű tudományos híroldal. Az írás szerint a FIFA-sorozat félrevezeti a játékosokat a fekete és fehér futballisták közötti különbségekről.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

A tanulmány szerint a játékban a fekete játékosoknak a fizikai tulajdonságai, például a sebességük és az ugrási képességük rendszerint magasabb, míg a fehéreknek a kognitív és technikai területeken magasabbak az értékeik.

A tanulmányt a Leicesteri és a Coventryi Egyetem szociológusai készítették, akik a FIFA 20-ban legmagasabbra értékelt 88 mezőnyjátékost (55 fehér és 26 fekete) vizsgálták és azt találták, hogy a fekete játékosoknak a fizikai képességeik azok, melyek magasabbak, míg a fehérek főleg a mentális képességeikben voltak erősek.

„Egyszerűen fogalmazva, tanulmányunk arra jutott, hogy a digitális játékosok értékelése közvetlen összefüggésben van a fekete és fehér futballistákkal kapcsolatos valós sztereotípiákkal” – írják a cikkben a kutatók.

Az EA Sports közleményben reagált a cikkre, több szempontból is kritizálva a tanulmányt, például azért, mert az „szűkös és messze nem teljes képet ad a játékosok értékeléséről”, valamint amiért az „nem veszi figyelembe a játékosok pozícióit, ami kulcsfontosságú az értékelésük szempontjából.”

„A rasszizmusnak nincs helye a futball világában és a játékainkban sem. Bár azt elismerjük, hogy a sportágban vannak bizonyos fokú egyenlőtlenségek, a globális futball vezető szerepű résztvevőjeként kötelességünk ezek ellen kiállni” – írta a cég.

A szóvivő hozzátette, hogy a kiadó fejlesztőgárdáinak tudatalatti előítélet-kezelő tréningen kell átesnie „részeként azon elköteleződésünknek, hogy fejlődjünk, tanuljunk és kiiktassuk az előítéleteket a játékainkban és a futball világában egyaránt.”