Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,471 $

Feketelistára tesz vállalatokat az USA az orosz hadsereg segítése miatt 

Fotó: Lángoló lakóházból távozik egy férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én. MTI/AP/Libkos
Észak-Amerika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A listára azonban olyan vállalatok is felkerültek, amelyek Pakisztán és Irán nukleáris tevékenységét is segítette. 

A Sky News arról számolt be, hogy az Egyesült Államok több vállalatot is feketelistára tett, azzal indokolva a döntést, hogy támogatják az orosz hadsereget az ukrajnai háború során, vagy segítik Pakisztán és Irán nukleáris tevékenységét. 

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

A lettországi, pakisztáni, oroszországi, szingapúri és svájci székhelyű szervezetek az Egyesült Államok nemzetbiztonsági és külpolitikai aggályai miatt kerültek fel az exportellenőrzési listára.

A cégek közé tartozik a lettországi Fibre Optic Solutions, amely száloptikai giroszkópokat és más berendezéseket gyárt, valamint az orosz AO Kraftway Corporation PSC, amely az egyik legnagyobb orosz informatikai vállalatnak nevezi magát. 

Ez utóbbi vállalat azt állítja, hogy informatikai megoldások széles skáláját építi és értékesíti, beleértve a hardvergyártást is. 

A Biden-kormányzat 10 pakisztáni és egyesült arab emírségekbeli vállalatot is felvett a listára, amelyekről azt állítja, hogy elfogadhatatlan kockázatot jelentenek a pakisztáni nukleáris tevékenységhez való felhasználás vagy átirányítás szempontjából.