Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Több ezer ember földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak Fehéroroszországban

Fotó: Unsplash/Mykola Makhlai
not image

Kornis Vivien

2021. október 22. - 07:44

Csontokra, ruhadarabok és cipők maradványaira, valamint lőszerekre bukkantak Minszktől nem messze.

Egy második világháború idejéből származó, a becslések szerint több mint nyolcezer ember földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak egy erdőben Fehéroroszországban – írja az Index az MTI-re hivatkozva. 

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

A szakértők csontokra, ruhadarabok és cipők maradványaira, valamint lőszerekre bukkantak, melyeket most alapos vizsgálatoknak vetnek alá. A holttesteket eredetileg ötméteres mélységben földelték el. 

A tömegsírt nem messze Minszktől, egy katonai gyakorlótér mellett fedezték fel. A fehérorosz főváros ügyészsége szerint a német megszállók ezen a területen gyilkoltak meg Minszk területéről elhurcolt civileket és katonákat 1941 és 1944 között.

A korabeli beszámolók szerint a feltárt tömegsír környékén élő falvak lakosai kiáltásokat és fegyverlövéseket hallottak, később pedig temérdek töltényhüvelyt találtak az érintett területen. 

Az ügyészség arra számít, hogy a környéken még legalább hét, összesen 38 ezer áldozat földi maradványait rejtő tömegsírra bukkannak majd. 

A második világháború során a Szovjetunióban mintegy 27 millió ember vesztette életét, a mai Fehéroroszország területén a lakosság negyede hunyt el.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.