Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,035 $

Európai viszonylatban Magyarországon továbbra is nagyon drága az üzemanyag

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha pénteken tovább csökkent Magyarországon az üzemanyagok ára, az Európai Bizottság legfrissebb felméréséből kiderült, hogy még így is jóval drágább a hazai kutakon tankolni, mint a környező országokban.

A Portfolio is szemlézte az Európai Bizottság legfrissebb statisztikai elemzését, melyből kiderült, hogy a magyarországi üzemanyagárak továbbra is a legmagasabbak közé tartoznak európai viszonylatban: a jelenlegi 657 forintos literenkénti átlagárral ugyanis a 27 tagállam közül a 12. helyen vagyunk.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Az elemzés szerint a szomszédos tagállamokat tekintve mindenhol olcsóbb az üzemanyag: Ausztriában 33, Szlovákiában 65, Horvátországban 106, Romániában 150, Szlovéniában pedig 151 forintot tudnánk spórolni literenként. Az EB jelentése azonban arra is rámutatott, hogy a gázolaj tekintetében még ennél is szembetűnőbb a különbség.

A jelenlegi 719 forintos literenkénti átlagárral ugyanis az unióban a hetedikek vagyunk, s bár korábban sem volt jellemző, hogy túlzottan olcsó lett volna a gázolaj a hazai kutakon, akkor legalább a középmezőnyben voltunk, nem pedig az élen.

Gázolajat Ausztriában 27 forinttal, Horvátországban 73 forinttal, Szlovákiában 76 forinttal, Szlovéniában 120 forinttal, míg Romániában 133 forinttal olcsóbban vásárolhatunk a kutakon.

Grád Ottó, a hazai láncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az elmúlt napokban több lapnak nyilatkozva rámutatott, a hatósági árak jóformán romba döntötték a korábbi beszerzési rendszert, ennek újjáépítése pedig magasabb kezdőárakkal jár.