Ursula von der Leyen az “Európai Védelmi Unió” irányába történő lépéseket javasol

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondja évértékelõ beszédét Strasbourgban 2021. szeptember 15-én. MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 18. - 05:33

Az EU Bizottságának elnöke arra ösztönzi az uniós tagállamokat, hogy “lépjenek a következő szintre” a blokk saját katonai erőinek létrehozásában.

Az Európai Unió jövőre európai védelmi csúcstalálkozót tart, “mivel itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk egy Európai Védelmi Unió felé” – jelentette be szerdán az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló beszédében.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott beszédében értékelte az elmúlt évet, és felvázolta az uniós végrehajtó testület fő prioritásait a következő 12 hónapra. A nemzetközi közösség “oly hirtelen” véget ért afganisztáni missziójának fényében Von der Leyen hangsúlyozta az Európai Védelmi Unió szükségességét.

“Ami eddig visszatartott bennünket, az nem csupán a kapacitáshiány, hanem a politikai akarat hiánya”

– mondta, és három cselekvési irányvonalat javasolt a blokk védelmének fejlesztésére.

Von der Leyen azt javasolta, hogy a blokk hozzon létre egy saját, közös helyzetfelismerő központot, amely segítené a jól megalapozott döntések meghozatalát, és az EU-ban gyártott katonai felszerelések beszerzésekor lemondana az áfa megfizetéséről. Azt is megígérte, hogy az EU végrehajtó szerve hamarosan javaslatot tesz a kibervédelemmel kapcsolatos politikai ajánlásaira, beleértve egy új európai kibervédelmi ellenálló képességről szóló törvényt.

“Tehát uniós szinten sokat tehetünk. De a tagállamoknak is többet kell tenniük. Itt az ideje, hogy Európa egy következő szintre lépjen” – mondta, és bejelentette, hogy jövőre Emmanuel Macron francia elnökkel együtt európai védelmi csúcstalálkozót rendez.
Egyúttal megerősítette a blokk elkötelezettségét a transzatlanti védelem mellett, és elárulta, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral fog együtt dolgozni azon, hogy az év végéig új közös EU-NATO nyilatkozatot adjanak ki.

Augusztusban Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az afganisztáni válság egyik legfontosabb tanulságaként egy gyorsan bevethető, 5000 fős uniós hadsereg felállítását szorgalmazta. Az uniós miniszterek a következő, novemberi ülésükön fogják részletesen megvitatni az EU gyorsreagálású haderejéről szóló terveket – számolt be az aa.com.tr.