Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

ENSZ: a tálibok hatalomátvétele óta jelentősen romlott az afgán nők lelki egészsége

Újabb jelentés érkezett az ENSZ szakértőitől, ám a hírek ismét lesújtóak.

Fotó: MTI/EPA
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ENSZ Női Szervezete, a Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ afganisztáni segítségnyújtó missziója által készített közös, friss jelentés ismét lesújtó képet fest arról, hogy hogyan és milyen körülmények között kell élniük az afgán nőknek azóta, hogy az Egyesült Államok kivonult Afganisztánból, a tálibok pedig átvették a hatalmat.

Az ENSZ három ügynökségének kedden közzétett közös jelentése szerint az afgán nők mentális egészsége – akik a tálibok által két évvel ezelőtti hatalomátvételük óta bevezetett kemény és elnyomó intézkedések miatt szenvednek – országszerte látványosan romlott. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A jelentésből kiderült, hogy a nők közel 70 százaléka számolt be arról, hogy a szorongás, az elszigeteltség és a depresszió érzése jelentősen erősödött köreikben április és június között, ami az előző negyedévhez képest 57 százalékos emelkedést jelent. Összesen 592 afgán nő vett részt a felmérésben Afganisztán 34 tartományából 22-ben, javarészt online, esetenként személyes és csoportos konzultációk keretében.

Átvették a hatalmat, hazudtak, majd nyomorba döntötték az országot

A tálibok, amikor 2021-ben átvették a hatalmat, amikor az amerikai és NATO-erők két évtizedes háború után kivonultak az országból, „mérsékeltebb uralmat” ígértek, mint az előző, 1990-es évekbeli hatalmi időszakuk alatt. Ehelyett azonban kemény intézkedéseket vezettek be, melyek közül sok kifejezetten a nők ellen irányult.

Az elfogadhatatlan intézkedésekkel többek között kitiltották a nőket a közélet és a munka legtöbb területéről, s megtiltották, hogy a lányok a hatodik osztály után iskolába járjanak. Azt is megtiltották az afgán nőknek, hogy helyi és nem kormányzati szervezeteknél dolgozzanak. A tilalmat áprilisban kiterjesztették az ENSZ alkalmazottaira is.

A tanulási lehetőségek így tovább szűkültek, mivel a nemzetközi szervezetek által nyújtott közösségi alapú oktatást is betiltották, és az otthoni iskolai kezdeményezéseket a de facto hatóságok – az ENSZ által a tálib kormányra használt kifejezés – rendszeresen leállították. Afganisztán jelenleg az egyetlen ország a világon, ahol korlátozzák a nők oktatását.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.