Elpusztultak az autóban hagyott rendőrkutyák, állatkínzás miatt nyomoznak

Fotó: Unsplash/Jason Jarrach
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. november 17. - 11:48

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség állatkínzás miatt nyomoz egy volt rendőrrel szemben. 

A hivatalos tájékoztatás szerint egy volt törzsőrmester kutató szolgálatot hajtott végre tavaly szeptemberben az Udvari Közúti Határátkelőhelyen két szolgálati kutyával, valamint a saját kutyájával – írja az ugyeszseg.hu

Ott elhelyezte az állatokat a gépjárműben, amely a szolgálati parkolóban állt, a két szolgálati kutyát a csomagtartóba tette zárható fém ketrecbe, míg a saját kutyáját a hátsó ülésre műanyag szállítóboxba. 

A gyanú szerint a rendőr nem ellenőrizte a kutyákat és nem gondoskodott a létszükségleteikről és a kocsi szellőzéséről több mint két órán keresztül, pedig a szolgálati feladatai ezt lehetővé tették volna.

Az időjárás 23 C° körül alakult, ennek hatására a jármű hamar felmelegedett, olyan mértékben, hogy az állatok hőstressz általi halálát okozta. A kutyák a haláluk előtt különös szenvedésnek voltak kitéve. 

A gyanúsított, akinek közben megszűnt a rendőri szolgálati jogviszonya, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen.

Az gyanúsított által elkövetett bűntett, amely az állatkínzás bűncselekményének súlyosabban minősülő esete, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.