Clouds
21 Budapest
Dollár
359,04 Ft
Euró
388,21 Ft
Font
433,14 Ft
Bitcoin
23,523 $

Bíróság mondja ki, hogy Elon Musk jogtalanul menesztette a Twitter egyik alelnökét

TÉMÁK:
#Elon Musk #twitter
San Francisco, 2022. november 22. A Twitter amerikai internetes közösségi portál és mikroblog-szolgáltatás san franciscói székháza 2022. november 21-én. Elon Musk milliárdos üzletember, a Twitter új vezérigazgatója november 16-án körlevélben értesítette az alkalmazottait, hogy elindul a Twitter 2.0 projekt, amihez a dolgozók vagy csatlakoznak (ennek eldöntésére alig egy napot kaptak), vagy távozhatnak. Több százan jelentették be a felmondásukat, így a cég fennmaradása is kérdésessé vált. Musk egyébként a hónap elején már elbocsájtotta alkalmazottainak mintegy felét. MTI/EPA/John G. Mabanglo
Smart
not image

Takács Petra

Szerkesztő

Sinead McSweeney, a Twitter egyik vezetője egy ír bíróság ítélete alapján jogtalanul lett felfüggesztve, azonban még mindig nem fér hozzá az oldal belső rendszeréhez.

Előzmény:

 

Sinead McSweeney, a Twitter szabályozásért felelős, Írországban élő alelnöke a Dublini Legfelsőbb Bíróság rendelete szerint nem függeszthető fel pozíciójából. A The Irish Timesra hivatkozó TechTimes cikke szerint ennek ellenére a Twitter dublini központjában nem fér hozzá a cég rendszeréhez, mivel nem válaszolt Elon Musk alkalmazottaknak kiküldött körlevelére.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Ez az a levél, amiben a Twitter új vezére arra kérte a dolgozókat, kötelezzék el magukat a Twitter „kőkemény” munkaetikája mellett, vagy távozzanak a cégtől, egy nappal azt követően, hogy átvette a közösségi oldal irányítását.

Aki a cégnél akart maradni, annak a levélben lévő űrlapon egy „Igen” feliratú gombra kellett kattintania, aki pedig nem tette ezt meg, az kéthavi fizetésnek megfelelő bónuszt, valamint egyhavi bérnek megfelelő végkielégítést kapott.

McSweeney elmondása szerint utóbbiak közé tartozott, de azért nem válaszolt az e-mailre, mert a felajánlott végkielégítés nem felelt meg a munkaszerződésébe foglaltaknak és mert nem volt benne pontosan leírva, pontosan mik Musk elvárásai azoktól, akik maradni szeretnének. McSweeney a határidő lejárta után „önkéntes felmondásáról” kapott visszaigazoló levelet.

A bíróság pénteken adta ki a határozatot McSweeney felfüggesztésének jogtalanságáról, a Twitter jogászai pedig tudomásul is vették, hogy a cégnél szeretne dolgozni, de a hozzáférését máig nem adták vissza, ezért az ügyben eljáró bíró jövő héten újabb meghallgatást tart.

Musk a hónap elején a Twitter személyzetének jelentős részét elbocsátotta, azóta viszont egyeseket visszahívott a céghez. Azt is kijelentette, hogy több elbocsátás nem lesz, sőt, mostantól a kirúgott és felmondott dolgozók helyére vennének fel új alkalmazottakat, elsősorban szoftverfejlesztőket.