Elképesztő mennyiségű pénzt csalt ki ügyfeléből, őrizetbe vették a magyar ügyvédet

not image

Nagy Noel

2021.március.4 - 22:16

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozói megszállták az egyik ismert kecskeméti ügyvéd irodáját és őrizetbe vették a férfit egy látványos akció kereteiben a megyeszékhely belvárosában

A hírportál értesülései szerint a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt eljárást indított az ügyvéd ellen. Az ügyet érintően pedig Kiskunfélegyházán is zajlott egy akció, melynek keretében ismételten őrizetbe vették Piero Pinit, akit csak „vágóhídkirályként” említ a Hírösvény.

Az oldal beszámolója szerint Pini büntetőügye éppen a múlt héten kezdődött meg a Kecskeméti Törvényszéken, ugyanis őt és fiát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A vád szerint az olasz üzletember a fiával együtt több mint 6 milliárd forintra károsította a központi költségvetést.

A két akció összefüggésében a hírportál felkereste a főügyészséget, akik készségesen beszámoltak az ügyvédet érintő tényállásról:

„A megalapozott gyanú szerint 2020 első felében, egy büntetőügyben meghatalmazott védőként eljáró ügyvéd valótlanul azt állította védencének, hogy egy hivatalos személy befolyásolása útján elintézte a büntetőeljárás kedvező lezárását, és a másik gyanúsítottat érintő letartóztatás megszüntetését. Az ügyvéd ezért 70 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól” – írja a Hírösvény.

„Az ügyvéd később egy ismerősének beszámolt arról, hogy sikeresen befolyásolta a büntetőügy kimenetelét, majd azt ajánlotta, hogy keressenek együtt még több pénzt a vállalkozó megtévesztésével. Az ügyvéd, az ismerőse és egy további személy segítségével 2 millió euró átadására akarták rávenni a vállalkozót, cserébe a folyamatban lévő eljárás fél éven belüli befejezését és a letartóztatás egy hónapon belüli megszüntetését ígérték” – mondták az ügyészek.

Mint írják, a megtévesztésben résztvevő személyek befolyásos kapcsolatukra hivatkoztak, egyikük pedig ráadásul hivatalos személynek is kiadta magát. A vállalkozó az ügy befolyásolására vonatkozó újabb ajánlatot is elfogadta, azonban a 2 millió eurót nem fizette meg arra hivatkozva, hogy már korábban fizetett ezért az ügyért.

Az ügyvéd azonban tovább ment, és szintén valótlanul a kapcsolataira hivatkozott, amikor egy időközben letartóztatásba került ismerősének is segítséget ajánlott, amiért cserébe 10 millió forintot kért, hogy közbenjárjon a szabadlábra kerülésében, ám a szóban forgó ismerős ezt az ajánlatot visszautasított.

A lapnak elmondták, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az ügyvéd és társai által megnevezett hivatalos személyek és befolyásos kapcsolatok vagy egyáltalán nem is léteztek, vagy az ügyben nem voltak érintettek, így ezen személyek befolyásolását valótlanul állították.

Az ügyészség már eddig négy gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben, emellett az ügyvéd és a vállalkozó is már őrizetben van. A portál megjegyzi: bár nem tudni, kire hivatkozott az ügyvéd, amikor befolyásos személyről beszélt, de a volt felesége jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség megbízott vezetője.