Eljárás indult egy debreceni közös képviselő ellen, aki több millió forintot sikkasztott

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 3. - 01:40

Sikkasztás bűntette miatt indítottak eljárást azzal a férfival szemben, aki egy társasház közös költségéből több mint hárommillió forintot lopott el.

A vádlott 2012-től 2018. szeptember végéig látta el az egyik debreceni társasház közös képviselői teendőit. Ennek keretében a feladata volt a társasház bankszámlájának kezelése és a közösség vagyonával való elszámolás is – írta az ugyeszseg.hu.

A társasház 2018. szeptember 26-án tartott közgyűlésén a lakók megszavazták a vádlott felmentését és egy új személyt választottak közös képviselőnek.

A vádlott ezután a jogszabályok alapján meghatározott 30 napon belül nem adta át az új közös képviselőnek a társasház működésével kapcsolatos iratokat és a házipénztárban tartott több mint hárommillió forintot, hanem az általa kezelt készpénzt ellopta.

A vádlott a magatartásával közel 3,3 millió forint kárt okozott a társasháznak, ami nem térült meg. A társasház új közös képviselője a Debreceni Rendőrkapitányság által folytatott nyomozás során kérte káruk megtérítését, polgári jogi igényt terjesztett elő.

A vádlottat a társasház lakói már korábban, 2016 év elején is felkeresték és kérték, hogy adjon tájékoztatást a társasház pénzügyi helyzetéről. A vádlott ekkor egy hamis okiratot készített, amit független könyvvizsgálói jelentésként tüntetett fel és azt a látszatot keltette, hogy a jelentést egy független cég könyvelője készítette.

A dokumentum valótlanul azt tartalmazta, hogy a társasház gazdálkodása, pénzkezelése és elszámolása megfelel a jogszabályoknak és a társasháznak több mint 3,5 millió forint megtakarítása van. Az okiratot a férfi bedobta a lakók postaládáiba és a társasház közgyűlésén is bemutatta.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság az ügyiratok tartalma alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, emellett határozott időre tiltsa el a közös képviselői foglalkozás gyakorlásától és a társasház képviselője által előterjesztett polgári jogi igénynek adjon helyt.