18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

Éheztették gyermekeiket, egyikük meghalt – vádat emeltek a szülők ellen

Fotó: Unsplash/Max Fleischmann
Bűnügy
not image

Takács Petra

Szerkesztő

Az ügyészség vádat emelt a házaspárral szemben, akik éheztették gyermekeiket, s elhanyagolták őket, melynek következtében az egyik gyermek tavaly februárban elhunyt.

A Vas Vármegyei Főügyészség vádat emelt azzal a házaspárral szemben, aki a vád szerint hónapokon keresztül éheztette, bántalmazta, elhanyagolta két és fél éves gyermekét, betegsége alatt nem vitte orvoshoz. A mulasztások miatt a gyermek 2022 februárjában elhunyt. A vádlottak másik négy gyermekük testi, értelmi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyeztették.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A vádirat szerint a házaspár a két és fél éves gyermek bántalmazásán kívül legalább négy hónapon keresztül elmulasztotta a sértett megfelelő táplálását. Ezen időszak alatt a gyermek lesoványodott, izomzata elsorvadt, viselkedése, fejlődése romlott. A sértett leépülését, sorvadását a vádlottak egyaránt észlelték.

A gyermek testi leromlása és az, hogy többször leesett az ágyról, ruhátlanul feküdt a földön, megfázásához, majd gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett.

Saját szemükkel látták a következményeket, mégsem tettek semmit

A vádlottak a kiskorú sértetten a laikus számára is észlelhető elváltozásokat, folyamatosan romló állapotát, sorvadását, visszafejlődését és a betegségének tüneteit érzékelték, ennek ellenére nem változtattak nemtörődöm magatartásukon. A házaspár tisztában volt azzal, hogy a folyamat orvosi beavatkozás nélkül a gyermek halálához vezet, ennek ellenére nem vitték orvoshoz.

Az elkövetők mulasztása miatt a gyermek 2022 februárjában a lakóhelyén meghalt. Halála megfelelő gondozás, ápolás és ellátás esetén elkerülhető lett volna. A kiskorú sértett számára a vádlotti mulasztások miatti fizikális és mentális leépülés, sorvadás, a vádlottak általi bántalmazás a szokványost meghaladó szenvedést, fájdalmat, kínt, gyötrelmet okozott.

A vádlottak gyermekeik közül négynek az alapvető higiéniai feltételeket nem biztosították, a gyermekek szobáját a szükséges rendszerességgel nem takarították. A padlózat, a fal és a gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és széklettel volt szennyezett, ezért fertőzésveszély állt fenn.

A Vas Vármegyei Főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja, velük szemben fegyházbüntetés, közügyektől eltiltás, foglalkozástól eltiltás kiszabását és szülői felügyeleti joguk megszüntetését indítványozta.