Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,52 Ft
Euró
381,50 Ft
Font
445,04 Ft
Bitcoin
43,279 $

Egyes strandokon jelentős pénzbírság jár azért, ha valaki otthagyja a törölközőjét

Spanyolországban, Horvátországban és Montenegróban jobb vigyázni, bizonyos helyeken 200, míg másutt 7000 euróig terjedő bírság is kiszabható.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Sok helyen a turisták már hajnalban felkelnek azért, hogy a partra vigyék a holmijukat, ezzel lefoglalva maguknak a legjobb helyet. Mások egész éjszakára a tenger mellett hagyják a törölközőjüket, akár többet is, hogy az egész család számára biztosítva legyen a kényelmes fürdőzés és napozás. Ám a nyaralóhelyek önkormányzatainál betelt a pohár, Montenegróban, Horvátországban és Spanyolországban is több száz eurós büntetés jár ezért a tettért – írta a Magyar Nemzet a Nova szerb hírportál beszámolója alapján.

Spanyolországban például a napernyőiket is a parton hagyják a turisták, pont ugyanezért, ám erre már nem nagyon lesz lehetőségük, ha pénzbírság nélkül akarják megúszni a dolgot. Ugyanis Algarrobo, Vélez Málaga és Torrox 300 eurós bírsággal bünteti azokat, akik felügyelet nélkül hagyják holmijukat a tengerparton helyszerzés céljából. Valencia környékén viszont még szigorúbbak: ott egyes települések 3000 eurós bírságot is kiróttak emiatt. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

Az intézkedés a lakosok és a strandolók „számos panaszának” eredménye, akik felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy egyesek előre lefoglalják a legjobb helyeket. De az is kiderült, hogy Toroxban a helyi rendőrség járőrözik a strandon, hogy ellenőrizzék, betartják-e az emberek az erre vonatkozó szabályokat.

A horvátországi Pag szigetén található Kolan településén hasonló intézkedés mellett döntöttek: a hátrahagyott törölközőket és egyéb tárgyakat összegyűjtik, amelyeket a mandrei játszótér előtt lehet átvenni. Novi Vinodolskiban pedig 200 euró körüli pénzbírság vár azokra, akik holmijukat a parton hagyják, mondván, a turisták túl messzire mentek. Az illetékesek minden reggel hat körül egy pár kilométerre lévő raktárba viszik a hátrahagyott törölközőket, de a tulajdonosok ritkán mennek el értük.

Közben a tivati ​​önkormányzat (Montenegró) közölte, hogy nem tolerálják ezt a jelenséget, ezért arra kérték a lakosságot, hogy a törölközőiket és egyéb tárgyaikat ne hagyják a strandokon. Ám aki ezt megszegi, nem biztos, hogy olcsón megússza: magánszemélyek esetében 100 euró, jogi személyek esetében pedig 7000 euróig terjedő pénzbírság róható ki.