Tizennyolcan hunytak el a legújabb börtönlázadásokban

Füst gomolyog az El Turi fegyintézet egyik épületébõl az ecuadori Cuencában 2021. február 23-án. Ezen a napon három ecuadori börtönben lázadás tört ki, a szökési kísérletekben 62 ember vesztette életét Guayas, Azuay és Cotopaxi tartományokban. Lenin Moreno ecuadori elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki a büntetés-végrehajtási intézetekben. MTI/EPA/EFE/Robert Puglla
not image

Nagy Noel

2021.július.22 - 14:07

Legalább két börtönben tört ki lázadás Ecuadorban szerdán, melyen 18 halálos áldozat és legalább 50 sebesült lett az eredménye.

A helyi börtönügyi hatóságok beszámolója szerint az egyik lázadás a délnyugati Guayas tartományban, míg a másik a közép-ecuadori Cotopaxi tartomány börtöneiben történt – adta hírül az AFP hírügynökség.

A Cotopaxi börtönben történt lázadás során legalább 10 rab vesztette életét és 35-en sebesültek meg, köztük hat rendőr. A Guayas tartománybeli végrehajtási intézményben pedig legalább nyolc rab hunyt el és három rendőr sebesült meg.

A szóban forgó két börtön egyébként már korábban is volt lázadások színhelye, februárban rivális bűnbandák csaptak össze a börtönök irányításáért, amelyben egyetlen nap alatt 79 rab vesztette életét.

A februári lázadások azért is voltak különösen súlyosak, mert nagyon elszabadult az erőszak, több rabot lefejeztek vagy élve elégettek. Ez megmutatta a dél-amerikai ország számára azt is, hogy mekkora befolyása van a bűnbandáknak.

Az ecuadori börtönrendszer egyébként túlzsúfoltságtól szenved, az összesen 29 ezer rab befogadására alkalmas 60 végrehajtási intézményben összesen 38 ezer rabot tartanak. Rájuk összesen 1500 őr jut, holott a szakértők szerint legalább 4000 őr kéne a hatékony ellenőrzéshez.

A koronavírus-járvány kitörése óta Ecuador mindent megtesz, hogy csökkentse a börtönök túlzsúfoltságát, többek között olyan lépésekkel, hogy az alacsony társadalmi veszélyességű bűncselekmények esetében alternatív büntetéseket hoznak.

Ennek köszönhetően sikerült a börtönök túlzsúfoltságát 42 százalékos szintről 30 százalékra csökkenteni, amely továbbra is magas szám, de tetten érhető, hogy sikerült előrelépni a helyzetben.