Clouds
21 Budapest
Dollár
356,24 Ft
Euró
387,23 Ft
Font
437,42 Ft
Bitcoin
27,338 $

Drága-e az üzemanyag Magyarországon?

TÉMÁK:
#üzemanyagár
Fotó: Pexels / Illusztráció
Gazdaság

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Nem egyszerű a kérdés, főleg, hogy sokféle összehasonlítás után lehetne különböző válaszokat adni rá.

A kérdést lehetne vizsgálni Európai Uniós illetve régiós szinten is, mint ahogy az adott ország átlagkeresetéhez viszonyítva is, ám a Vezess ezúttal annak járt utána, hogy világszinten hova tehetjük a hazai üzemanyagárakat.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

A benzin átlagára jelenleg 616 forint körül alakul, míg a gázolajért literenként 624 forintot kell fizetni, ez pedig a jelek szerint akár kedvezőnek is tekinthető, hiszen a számok a 10-es lista utolsó helyezettjénél is jóval kedvezőbbek.

Benzin esetében Hongkong vezeti a listát 1105 forintos literenkénti árral, majd jön a 918 forintos Izland és a 869 forintos Barbados. Az első három helyezett és a 10-es lista további szereplői között túl nagy különbség már nem figyelhető meg, hiszen a 10. helyen álló Egyesült Királyságban is 830 forintba kerül egy liter benzin.

A gázolaj esetében szintén Hongkong áll az első helyen, ugyanis 1024 forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy liter üzemanyagért, a második helyen azonban már Svájc áll 929 forintos literenkénti árral. A dobogó legalsó fokára Izland fért még fel 909 forintos üzemanyagárral.

A 10-es lista utolsó helyén Dánia áll, itt 909 forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy liter gázolajért, tehát látható, hogy világszinten vizsgálva mind a benzin, mind pedig a gázolaj minimum harmadával drágább a listán szereplő országokban, noha a képet nagy mértékben árnyalja, hogy sok országban a fizetések is jelentősen magasabbak.