Clouds
21 Budapest
Dollár
354,36 Ft
Euró
386,01 Ft
Font
432,72 Ft
Bitcoin
23,620 $

Dobrev máshogy értelmezi a brüsszeli döntést: megalázó vereséget szenvedett Orbán

Fotó: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselõje, a párt árnyék-miniszterelnöke beszédet mond az árnyékkormánya tagjainak bemutatásán a budapesti Off Kultúrszövõgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. MTI/Kovács Anikó
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az árnyékkormánynak más véleménye van arról, hogy mi történt tegnap este Brüsszelben. 

Az Állandó Képviselők Bizottsága (Coreper) döntött arról, hogy elfogadásra javasolják a magyar helyreállítási tervet, tehát Magyarország hamarosan megkaphatja a neki járó pénzeket az RRF-ből, ráadásul azt a javaslatot tették az Európai Tanácsnak, hogy 6,5 milliárd euró helyett csak 5,5 milliárd eurót fagyasszanak be, amely források viszont nem vesznek el. 

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

Még az Európai Unió nem hivatalos szócsöve, a brüsszeli Politico is úgy értékelt, hogy Orbán Viktor győzelmet aratott a csatárban, Dobrev Klára szerint „ami történt, egyértelmű”, a kormányfő „megalázó vereséget szenvedett”. 

„Megalázó vereséget szenvedett Orbán. Ami történt, egyértelmű. Soha az EU történetében nem fordult még elő olyan, hogy egy korrupt kormány miatt euró milliárdokat nem fizetnek ki. Az Európai Unió most is tette a dolgát: megvédte a magyaroknak járó pénzt attól, hogy Orbán ellopja” írta a közösségi oldalára. 

Ennek pont az ellenkezőjét mondta el Navracsics Tibor a Kormányinfón, aki közölte, hogy a helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forint nyílik meg, ráadásul márciusban még egy csomagot elfogad az Országgyűlés, utána pedig visszavonhatják az uniós források felfüggesztését.

Gulyás Gergely pedig úgy fogalmazott a Kormányinfón, hogy ez az Európai Unió győzelme, mi pedig az Európai Unió részei vagyunk.