A vírus miatt leölt nyérceket exhumálják és elégetik Dániában

Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mette Mörk
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Dánia ezen a héten kezdte el kiásni a hat hónapja eltemetett több millió leölt nyércet, mert attól tartanak, hogy a tömegsírok szennyezhetik az ivóvizet és egy közeli fürdőtavat is.

A dán kormány november elején elrendelte az ország teljes nyércállományának – amely a világ egyik legnagyobb, mintegy 17 millió egyedet számláló állománya – leölését, miután több száz nyércfarmon azonosították a koronavírust, a hatóságok pedig mutáns vírustörzseket találtak az emberek tesztelése során.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A legtöbb nyércet hulladékégetőkben égették el, azonban a korlátozott kapacitás arra kényszerítette a hatóságokat, hogy mintegy négymillió nyércet, azaz 13 millió tonnányi tetemet a nyugat-dániai katonai területeken temessenek el.

Néhány nyérc azonban hamarosan újra felszínre került a homokos talajból, miután a bomlásból származó gázok kiszorították őket a földből, ami a helyiek jogos panaszait váltotta ki az esetleges egészségügyi kockázatok miatt írja a Reuters.

A szombaton véget érő, három napon át tartó vizsgálatok során ellenőrzik az elpusztult állatok állagát és szagát, valamint azt, hogy mennyire képesek elégetni őket. Egy kormányzati terv szerint május végén kezdődik az ásatás, és július közepéig az összes nyércet kiássák és elégetik az ország 13 központi fűtőművében.

A tavaly novemberben elrendelt leölés miatt Dánia mezőgazdasági minisztere lemondott, miután a kormány elismerte, hogy nem volt jogalapja az egészséges nyércek leölésének elrendelésére. Az új mezőgazdasági miniszter, Rasmus Prehn a helyi médiának azt mondta, hogy a kiásás kínos volt, mivel csütörtökön szemtanúja volt a folyamat megkezdésének.