Dollár
431,93 Ft
Euró
412,37 Ft
Font
461,45 Ft
Bitcoin
18,660 $

A cseh légierő védheti Szlovákia légterét, a MiG-29-esek pedig mehetnek Ukrajnának

Fotó: Unsplash/Aleksei Zaitcev
not image

Takács Petra

2022. július 27. - 17:34

A szomszédos Csehország védheti Szlovákia légterét, de Lengyelország is segítheti ebben a feladatban a cseheket.

A szerdán kiadott hivatalos védelmi minisztériumi közlemény szerint a cseh kormány támogatta, hogy a vadászgépeivel szeptembertől védjék a velük szomszédos Szlovákia légterét. Ez azután történhet meg, hogy Szlovákia segítséget kért a NATO-szövetségesétől a feladat ellátására.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

Ennek egy oka van, mégpedig az, hogy Szlovákia augusztusban le akarja állítani az orosz MiG-29-es vadászgépeinek használatát, ami mögött egy hosszú távú modernizálás áll. Ezeket az orosz gépeket pedig Ukrajna kaphatja meg, akik hónapok óta háborúban állnak az orosz csapatokkal.

A The Guardian is beszámolt a Reuters hírügynökségre hivatkozva, hozzátéve, szeptembertől a cseh hadsereg a Gripen JAS-39 típusú vadászgépei fogják ellátni Szlovákia légi feladatait, legalább 2023 végéig.

Erről pedig a cseh védelmi minisztérium számolt be. A közleményben foglaltak szerint Lengyelország várhatóan részt fog venni a munkában. Hamarosan újabb részleteket fognak megosztani erről, amint aláírják a közös nyilatkozatot a közeljövőben.