Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

3,3 millió fős “civil harcosokból álló” hadsereget finanszíroz egy tajvani iparmágnás az ország védelmére

Fotó: EPA/RITCHIE B. TONGO
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 2. - 19:53

Robert Tsao mikrochipekkel foglalkozó iparmágnás nem kevesebb, mint 32 millió dollárt ígér a hadsereg finanszírozására az esetleges kínai invázió miatti aggodalmak közepette.

A Guardian értesülései szerint Robert Tsao mikrochipes vállalkozó 32 millió dollárt ajánlott fel saját vagyonából arra a célra, hogy létrehozzanak egy 3,3 millió fős, “civil harcosokból” álló hadsereget, ráadásul mesterlövészeket is ki akar képezni Tajvan védelmére.

Soron kívül Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

Az országban jól ismert tajvani üzletember és a United Microelectronics Corp – egy jelentős mikrochipgyártó alapítója – bejelentése azt követően érkezett, hogy egyre nagyobb az aggodalom az országban egy esetleges kínai invázió miatt: csütörtökön a tajvani védelmi minisztérium bejelentette, hogy katonái kilőttek egy kínai drónt a tajvani Csinmen-szigetek felett.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Tsao kijelentette, Kína egyre fenyegetőbben lép fel Tajvannal szemben, érdekesség pedig, hogy az iparmágnás golyóálló mellényben és sisakban ígért pénzt a hadsereg felállítására, hangsúlyozva, hogy a 3,3 millió embert három év alatt tervezik kiképezni a feladatokra.

Közlése szerint a pénz 60 százalékát egy “harcosokból álló hadsereg” létrehozására, a fennmaradó 40 százalékát pedig 300 ezer mesterlövész kiképzésére használnák fel.

“Ha sikeresen ellen tudunk állni Kína törekvéseinek, akkor nemcsak hazánkat tudjuk majd megvédeni, de nagyban hozzájárulhatunk a világ jobbá tételéhez és a civilizáció fejlődéséhez is”

– fogalmazott Tsao.

Tsao korábban aktív támogatója volt Tajvan és Kína egyesítésének, és még tajvani állampolgárságáról is hajlandó volt lemondani, miután kormányzati vizsgálatot indítottak cége ellen. Nemrég azonban a Radio Free Asia-nak nyilatkozva megosztotta, meggondolta magát, miután tanúja volt a a hongkongi demokráciapárti mozgalom elleni fellépésnek.

Csütörtökön azt is bejelentette, hogy lemondott szingapúri állampolgárságáról, valamint, hogy tajvani állampolgárságát is visszakapta, tervei szerint pedig “Tajvanon fog meghalni, és a tajvani nép mellett fog állni”.

“Tekintettel a Kínai Kommunista Párt saját népe ellen elkövetett atrocitásaira, valamint az ujgurok elleni brutális uralmára – akik nem is kínaiak –, Kína fenyegetései csak keserű gyűlöletet ébresztettek a tajvani népben ezzel a fenyegető ellenséggel szemben.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.