Sokkal derűlátóbbak a magyarok a járvánnyal kapcsolatban, mint egy éve

Fotó: Unsplash/Matteo Jorjoson
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 25. - 11:37

A CIB Bank felmérése szerint sokat változott a lakosság járványhoz és a kialakult helyzethez való hozzáállása az egy évvel korábbihoz képest.

Jóval optimistább a magyar lakosság a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, mint egy évvel ezelőtt. Az emberek szeretnének jó híreket kapni és visszatérni régi életükhöz, bár ez valószínűleg a világ minden táján így van. A CIB Bank 2020. júniusa után ismét elkészítette felmérését, melynek során a lakossági ügyfelek a kialakult helyzettel kapcsolatos attitűdjeit állították célkeresztbe. 

A Napi.hu szerint a pénzintézet kutatásából kiderült, hogy az elmúlt egy év érezhető változást hozott a lakossági ügyfelek bankjukkal szembeni elvárásaiban is. 16 százalékos növekedéssel 29 százalékra emelkedett azon ügyfelek aránya, akik pozitív, jövőbemutató és megoldásfókuszú kommunikációt várnak el a bankjuktól a kialakult helyzetben. Az ügyfelek egyre jelentősebb része várja el azt is, hogy a pénzügyi szolgáltatója mellette álljon a nehezebb időszakokban is.

A járvány lehetséges következményeivel kapcsolatos aggodalmak nem nagyon változtak a tavalyi kutatás során megállapítottakhoz képest: a legtöbben még mindig attól tartanak a leginkább, hogy szeretteik elkapja a koronavírust, igaz, egy év alatt 47 százalék közeléből 41-re csökkent az érintett válaszadók aránya. 

A járvány pozitív hatásaival kapcsolatban sem változott igazán a sorrend, sokan (36,3 százalék) még mindig megemlítették ennél a pontnál, hogy több dolog vált online is elérhetővé, ám az egy évvel ezelőtti kutatáshoz képest tíz százalékponttal csökkent azok aránya, 29 százalékra, akik megemlítették a családdal együtt töltött több időt, mint a pandémia kellemes következménye.

A CIB Bank válaszadó ügyfeleinek csaknem 81 százaléka megkapta legalább a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, 12,7 százalékuk pedig azt válaszolta, egyáltalán nem szeretné beadatni magának a vakcinát. Az oltási hajlandóság a kisebb településeken valamivel elmarad az átlagtól, miközben az idősebb korosztályoknál meghaladja azt. 

A kutatás eredményei szerint a válaszadók összességében egyre optimistábban a világjárvánnyal kapcsolatban. Azok aránya, akik szerint a jövőben elkerülhetőek lesznek a hasonló járványok, a tavalyi körülbelül 50 százalékról mostanra nagyjából 65 százalékra nőtt. Ráadásul a pénzügyi helyzetükkel kapcsolatban derűlátóbbak a megkérdezettek, har százalékponttal, 48 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint nem várható jövedelemcsökkenés a háztartásukban a közeljövőben. 

A felmérés során rákérdeztek a szeptember végéig meghosszabbított törlesztési moratóriumra is, melyre a válaszadók többsége, csaknem 63 százaléka azt felelte, hogy ismét folytatná a hiteltörlesztést.

A Money.hu szerint a pénzintézetek döntő részénél egyelőre nem gyorsult fel a törlesztési moratóriumból való kilépések száma annak ellenére sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több alkalommal hívta fel az adósok figyelmét arra, hogy a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatja annak kockázata, hogy feleslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg – írja a lap. 

Az MNB szerint közel 20 százalékkal, 3 millió forinttal nő meg majd annak az adósnak a tartozása, aki még 20 évig törlesztene, hogy kifizessen 15 millió forintnyi, 5 százalékos kamatozású lakáshitelt, de úgy dönt, hogy 2022. június végéig a moratóriumban marad.