Újabb országban akartak puccsot elkövetni, ezt viszont sikerült megakadályozni

Bissau-guineai katonák voksoláshoz állnak sorban Bafatá városban 2019. március 7-én, a nyugat-afrikai államban tartandó parlamenti választások elõtt három nappal. A hadsereg tagjai azért élnek választójogukkal ezen a napon, mert március 10-én biztosítaniuk kell a voksolás békés lebonyolítását. MTI/EPA/LUSA/Paulo Cunha
not image

Nagy Noel

2021. október 17. - 17:28

Csak idén számos ország esett katonai puccs áldozatául, elég csak Mianmarra vagy Guineára gondolni, ahol junták vették át az ország irányítását.

Most pedig a kicsiny nyugat-afrikai ország, Bissau-Guinea hadserege jelentette be, hogy sikerült megakadályozniuk egy éppen előkészítés alatt álló katonai puccsot, amellyel az alkotmányos rend megbuktatása lett volna a cél – írja az Africa News.

Biagué Na Ntan, a bissau-guineai hadsereg egyik tábornoka jelentette be, hogy azonosítani tudtak egy csoportot, amely állítása szerint lefizetett különböző katonákat, hogy csatlakozzanak az alkotmányos rend megdöntéséhez.

Bissau-Guinea korábban portugál gyarmat volt és végül 1974-ben vált függetlenné egy rendkívül hosszú és véres szabadságharcot követően. Ezt a harcot Amilcar Cabral, a Bissau-Guinea és Zöld-foki Szigetek Afrikai Függetlenségi Pártjának vezetője vezette, aki ellen 1973-ban követtek el merényletet.

A függetlensége óta azonban nagyon instabil volt politikailag az ország, összesen 16 alkalommal történt puccskísérlet, amelyből négy sikeres is volt. A legutóbbi sikeres puccsot 2012-ben hajtották végre a hadsereg tagjai.

A puccskísérlet meghiúsítása alatt Umaro Sissoco Embalo, az ország elnöke éppen Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott az Elysee Palotában, így nem tartózkodott az országban a bejelentés alatt.

Franciaország az eset hallatán pedig megerősítette, hogy mindenben támogatni fogják az országot, különösen a gazdasági fejlődés és a mezőgazdaság terén. Mint Macron fogalmazott, hisz abban, hogy az ország instabilitása már a múlté és a jövőben remek kapcsolat lesz a felek között.