Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

A Bing helyett új nevet kap a Microsoft mesterséges intelligenciája

A cél vélhetően az, hogy így keljenek versenyre a ChatGPT-vel.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Smart

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Microsoft még februárban mutatta be az új, mesterséges intelligenciára épülő chatbotját, amit a keresőjükbe építettek be, egyúttal arról is nevezték el. Ez lett a Bing (chat), ám nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a StatCounter augusztusi jelentése szerint hat hónappal az elindulása után sem sikerült feltörnie.

A cég most úgy döntött, szakít a Bing chat elnevezéssel – a keresőnek a neve marad, a chatbot azonban ezentúl Copilot néven működik tovább. A hvg.hu szerint ez sem teljesen újkeletű, a Windows 11-ben és egy ideje már az Edge böngészőben is így hívja az MI-alapú chatbot-funkcióit a cég. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Kifejtik, a népszerű ChatGPT és a Copilot ugyanarra a technológiára, az OpenAI-féle GPT nyelvi modellre épül, mely annak is köszönhető, hogy a Microsoft még az év elején dollármilliárdos befektetést hajtott végre a cégben. Hiába azonban ez a partnerség, mint a The Verge kiemeli, a két vállalat ugyanazokért az ügyfelekért áll versenyben – és az OpenAI épp a napokban jelentette be, hogy heti szinten már 100 millió ember használja a ChatGPT-t.

Ezáltal úgy tűnik, a Microsoft egy határozottabb, egységes név/brand alatt szeretne versenybe szállni a felhasználókért. A sima Copilot, mint eddig a Bing chat is, teljesen ingyenes lesz, és egy dedikált weboldalt is kapott: ez a copilot.microsoft.com, ami némiképp hasonlít a chat.openai.com-ra.

A portál megjegyzi, a Copilot név gyakran felbukkant már a Microsoft kommunikációjában, például az Office-programok MI-funkcióinak bejelentésekor is (ezt olykor magyarul „Másodpilótaként” emlegették, de az új chatbotnál már nem fordították le). A lépéssel a Copilot egy önálló szolgáltatássá válik, melynek eléréséhez mostantól nem kell feltétlenül felkeresni a Binget – de azt a Microsoft kiemeli, hogy a kereső továbbra is része a Copilotnak.

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.