Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,33 Ft
Euró
378,67 Ft
Font
441,46 Ft
Bitcoin
40,942 $

Meglepő döntést hozott a Microsoft a ChatGPT-vel kapcsolatban

Noha szinte minden szolgáltatásukba beépítik, az alkalmazottakat eltiltották a használatától.

Fotó: Unsplash/Jonathan Kemper
Technológia

Kiss László

Szerkesztő

A Microsoft kifejezetten meglepő döntést hozott az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT belső használatáról, ugyanis az amerikai techóriás ideiglenesen letiltotta alkalmazottai számára a mesterséges intelligencián alapuló chatbot céges eszközökön történő használatát.

A döntést egy esetleges biztonsági probléma elkerülésével indokolták, a vállalat ugyanis emlékeztette munkatársait, hogy a ChatGPT annak ellenére, hogy egy partner kínálja, továbbra is harmadik féltől származó szolgáltatásnak minősül, amelyet óvatosan kell kezelni. Az elővigyázatossági intézkedés kiterjed minden más külső AI-szolgáltatásra, például a Midjourney-re is. Soron kívül Változékony idő vár ránk hétfőn, éjszaka mínusz 10 fok is lehet

A Microsoft hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy befektetett az OpenAI-ba, és a ChatGPT védelmi intézkedéseket is tartalmaz a visszaélések megakadályozására, még mindig potenciális adatvédelmi és biztonsági kockázatot jelent.

Az Apple és a Samsung is aggódik

A Microsoft vélhetően attól tart, hogy az alkalmazottak véletlenül bizalmas információkat adhatnak ki a ChatGPT-nek. Ezt az aggodalmat más nagyvállalatok, például az Apple és a Samsung is osztja, amelyek hasonló intézkedéseket vezettek be érzékeny adataik védelme érdekében.

Válaszul az OpenAI elindított egy „inkognitó üzemmódot” a nyelvi modelljeihez, amely megakadályozza, hogy a modell tanuljon a felhasználói inputokból, emellett elérhető már a ChatGPT Enterprise is, amely még nagyobb adatbiztonságot ígér.

A Microsoft szerint csak egy hiba történt

Miután a CNBC beszámolt a Microsoft döntéséről, a ChatGPT-t gyorsan elérhetővé tették a vállalat alkalmazottai számára. A Microsoft közölte, hogy blokkolás csak egy hiba miatt következett be, ugyanis végpont-ellenőrző rendszereket teszteltek, amiket véletlenül az összes alkalmazott számára bekapcsoltak.