Bill Gates válása lehet a világ legdrágább szakítása

Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési programjának vezetői szintű tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 24-én, az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakának kezdete előtti napon. (MTI/EPA/Peter Foley)
not image

Kornis Vivien

2021.május.4 - 21:04

Nem lesz egyszerü a Gates-vagyon elosztása 27 év után Bill és Melinda között, de az alapítványuk működésén nem terveznek változtatni.

Bill és Melinda Gates válása válhat a világ legdrágább szakításává – csaknem 130 milliárd dollárnyi vagyon elosztására kerülhet sor a házasság végével. A bírósági dokumentumok szerint a házaspár az ingatlanok sorsáról már megegyezett, bár a pontos összegek még nem ismertek – írja az Idnes.cz.

A Bloomberg által naponta frissített, leggazdagabbakat számon tartó lista szerint a Microsoft alapítója 146 milliárd dollárnyi vagyonnak rendelkezik. Mivel Bill és Melinda a házasságkötésük előtt szerződést nem kötött, a washingtoni törvények értelmében az esküvő óta keletkezett ingatlanvagyont egyenlő arányban kell felosztani a felek között.

Házasságkötésük előtt Bill Gates a jelenlegi ingatlantulajdonának csupán a 6.4 százalékával bírt, és mindent összevetve az együtt töltött évek alatt összesen 129 milliárd dollárral növelte vagyonát.

Az Amazon-alapító Jeff Bezos és exfelesége, MacKenzie Scott válása is hasonlóan rekordokat döntögető elosztást jelentett 2019-ben, ám az ő dolguk egyszerűbb volt, hiszen a vagyon nagy része Amazon-részvényeket jelentett. 

A Gates-vagyon kevesebb mint 5 százaléka található összesen Microsoft-részvényekben – a legfontosabb vállalkozásuk a Cascade Investment holding társaság, amelyen keresztül szolgáltatás-, ingatlan- és energiabefektetéseket végeznek. 

Mégis, a közvéleményt leginkább a Bill and Melinda Gates Foundation, vagyis közös alapítványuk sorsa érdekli, ami a világ egyik legnagyobb filantropikus szervezeteként ismert, és a házaspár mindkét tagja vezető pozíciót játszik a működésében. 

Az alapítvány képviselőinek nyilatkozatából kiderül, hogy sem Bill, sem Melinda nem hagyja el a jótékonysági szervezetet, amelyet 2000-ben alapítottak. Az alapítvány több mint 50 milliárd dollárnyi forrást és adomány biztosított olyan ügyeknek a mai napig, mint a szegénység felszámolása és a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése.