Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Az Amnesty International is beleszól a Newcastle megvásárlásába

Fotó: Pixabay/Krissyreynolds
Sport
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az Amnesty International felszólította a Premier League-et, hogy változtassa meg a tulajdonosi és igazgatói tesztjét, hogy „foglalkozzanak az emberi jogi kérdésekkel“ annak kapcsán, hogy a Newcastle Unitedet szaúd-arábiaiak vásárolnák meg.

A Premier League csütörtökön jóváhagyhatja, hogy a Newcastle új tulajdonosi kézbe kerüljön, azonban nem a szaúdi állam, hanem egy konzorcium irányítaná a klubot. 

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Azonban Szaúd-Arábiát emberi jogi visszaélésekkel vádolják, és az Amnesty International szerint ezeknek a vételi szándékot figyelembe kell venniük a döntés meghozatalakor.

„Ahelyett, hogy megengednénk, hogy súlyos emberi jogi jogsértésekben érintettek besétáljanak az angol labdarúgásba, csak azért, mert mély zsebük van, sürgettük a Premier League-et, hogy változtasson a tulajdonosok és az igazgatók tesztjén, hogy foglalkozzon az emberi jogi kérdésekkel“

– mondta Sacha Deshmukh, az Amnesty International vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy az emberi jogok kifejezés még csak nem is szerepel a tulajdonosok és igazgatók tesztjében, annak ellenére, hogy az angol labdarúgás állítólag betartja a FIFA előírásait, ezért elküldték a Premier League-nek a javasolt új, emberi jogi szempontból megfelelő tesztet, és ismételten felszólították őket, hogy vizsgálják felül az erre vonatkozó előírásaikat – írja a BBC

„A Forma-1-hez, az elit bokszhoz, a golfhoz vagy a teniszhez hasonlóan az élvonalbeli labdarúgással való társulás nagyon vonzó eszköz egy olyan ország vagy személy újjáépítésére, amelynek hírneve megromlott. A Premier League-nek jobban meg kell értenie a sportmosás dinamikáját, és szigorítania kell a tulajdonosi szabályokat“

– tette hozzá. 

Az Állami Befektetési Alap (PIF), amely a 300 millió fontos üzlethez a források 80%-át biztosítaná, és többségi tulajdonos lenne, azonban ez az államtól elkülönültnek tekintendő, így a felvásárlás átmehet a Premier League tulajdonosok és igazgatók tesztjén.

Úgy vélik, hogy a megoldás azután született meg, hogy Szaúd-Arábia rendezte az állítólagos kalózkodási vitát a katari székhelyű beIN Sports műsorszolgáltatóval, amely a Premier League mérkőzések közvetítési jogait birtokolja a Közel-Keleten.

Mivel a PIF-et különálló szervezetnek tekintik, a Premier League véleménye szerint ez és a kalózkodással kapcsolatos problémák már nem jelentenek akadályt az átvételnek.

Sok Newcastle-szurkoló szeretné, ha a jelenlegi tulajdonos, Mike Ashley 14 éves regnálása után távozna a klubtól, ugyanis szerintük a befektetések és az ambíciók hiánya erősen kihatott a teljesítményre és az eredményekre.

A Premier League és a Newcastle nem kívánt nyilatkozni.